Data publicării:

Acord tacit PNL-PSD. Nu se mai poate face nimic

Autor: Val Vâlcu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES

Știți când a fost învestită Gabriela Firea ca primar general în Capitală? Peste exact o săptămână se vor împlini trei ani. Dar de ce este importantă această dată?

Pentru că legea de organizare a alegerilor locale ar trebui să intre în vigoare cu un an înainte de ziua votului. Chiar dacă s-ar da ordonanță de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, este imposibil de respectat termenul.

În 2016, alegerile locale au avut loc pe data de 5 iunie.  Astfel, o eventuală ordonanță trebuia dată până pe 5 iunie 2019. Ținând cont de ”măreția dreptului”, cum a zis Augustin Zegrea, am putea interpreta data limită ca fiind ziua în care au depus jurământul primarii și consilierii locali/județeni. Nici așa nu ne mai încadrăm: două săptămâni între tururi, numărarea voturilor, contestații etc.

Cine pierde, cine câștigă la alegeri într-un singur tur?

 

În teorie, partidele mari, cu primari în funcție, sunt beneficiarele alegerilor într-un singur tur. Candidatul lor trebuie să facă o majoritate simplă, putând câștiga și cu 25%, dacă dispersia voturilor în ”opoziție” este mare. În această situație se află PNL și PSD.

Partidele mai mici sunt avantajate de turul al doilea: fie reușesc să-și plaseze un candidat în finală și merg la titlu, fie își negociază susținerea cu unul dintre cei rămași în cursă. În cazul nostru vorbim de USR, ALDE, ProRomânia și PMP.

Chiar dacă au atins subiectul, nici unul dintre aceste partide nu a făcut o temă de campanie din votul în două tururi. Între sloganul ”Fără penali în funcții publice” și o eventuală ”Alegeri corecte-două tururi de scrutin”, USR a ales varianta  care putea mobiliza electoratul și avea un risc mai redus de a fi ștampilată ca pledoarie pro-domo.  Nici după 26 mai nu a atacat pe acest culoar, mărginându-se la distanțarea de PNL pe subiectul guvernării.   

Agenda, blocată de PNL

Victor Ponta, pe de altă parte, încearcă să se plaseze pe o axă centrală a confruntării cu USR, pentru a se legitima printr-un adversar important, altul decât PSD de la care încearcă să ia public. PMP nu s-a trezit încă din beția succesului nesperat de la europarlamentare, și pe de altă parte nici nu prea are parlamentari. Iar o cooperare ALDE-USR, ProRomânia, PMP pentru alegeri în două tururi este blocată de moțiunea de cenzură introdusă de PNL, care a stabilit agenda Parlamentului.

Deci, rămâne cum s-a stabilit, prin acordul tacit PSD-PNL din 2015: alegeri într-un singur tur pentru primari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel