Acord între Parchetul General și Parchetul lui Kovesi, EPPO. Lecția fostei șefe a DNA: Nu plecăm în vacanță, este o luptă continuă
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Inquam Photos / Ilona Andrei
Inquam Photos / Ilona Andrei
Laura Codruța Kovesi, în calitate de șef al EPPO, își pune experiența în beneficiul justiției naționale. 

Procurorul șef european, Laura Codruța Kovesi, se află, în aceste zile, la Chișinău, într-o vizită oficială. Astăzi, ea a semnat un acord de lucru cu Procuratura Generală a Republicii Moldova. 

Laura Codruța Kovesi și Dumitru Robu - procuror general interimar - au vorbit despre evoluţiile înregistrate în procesul de investigare a cazurilor de corupţie, inclusiv cele de corupţie la nivel înalt şi despre perspectivele de colaborare a Procuraturii Generale cu Parchetul European, prin realizarea schimbului de informaţii şi experienţă. 

În vreme ce Dumitru Robu a spus că dosarele de corupție sunt prioritare, precum și a celor acuzați de delapidare din patrimoniul statului, Laura Codruța Kovesi a punctat că EPPO va sprijini demersurile din R. Moldova, în limita competenței sale, citează Rador. 

Principalele prevederi ale acordului 

"Scopul acordului de lucru este de a facilita cooperarea judiciară în materie penală şi schimbul de informaţii între părţi.

Principalele domenii reglementate de Acordul interinstituţional încheiat între Procuratura Generală a Republicii Moldova şi Parchetul European se referă la:

- cooperare în materie de obţinere a probelor sau obţinerea extrădării persoanelor căutate;

- indisponibilizarea bunurilor infracţionale, prin aplicarea sechestrelor sau prin emiterea ordinului de îngheţare;

- constituirea echipelor comune de anchetă", anunţă Procuratura Generală într-un comunicat.

De asemenea, s-a convenit între părţi, că Parchetul European, la cererea Procuraturii Generale din Republica Moldova, poate sprijini în exercitarea funcţiilor sale, prin schimbul de bune practici în ceea ce priveşte investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor financiare şi a corupţiei.

Vezi mai mult aici despre acord

Kovesi: Lupta împotriva corupției este una continuă

Laura Codruța Kovesi a declarat, în Rep. Moldova, că nu poţi să ai o ţară curată, fără un sistem de justiţie curat. Kövesi a mai spus că nu este suficient să faci investigaţii, să ai oameni condamnaţi pentru corupţie, fără să ai şi alte măsuri.

"Lupta împotriva corupţiei nu se poate desfăşura o lună-două şi după asta luăm o pauză, plecăm în vacanţă. Este o luptă continuă şi cu toţii trebuie să fim conştienţi de asta. Rezultatele nu vin imediat, trebuie trenate mecanisme solide, trebuie întărite instituţiile, trebuie o legislaţie bună, trebuie să existe o voinţă politică. Cel puţin la întâlnirile pe care le-am avut am înţeles că ea există, există o mare dorinţă de reformare, de a face instituţiile din sistemul judiciar independente. Dar trebuie să înţelegem că aceste schimbări nu vin peste noapte", a declarat procurorul-şef european pentru presa de la Chişinău.

Kovesi, gata să dea informații și probe despre hoții din R. Moldova

”În cazul în care vor exista anchete comune a organelor de drept din Republica Moldova şi Parchetul European, cu siguranţă, tot ceea ce se află pe teritoriul a tuturor statelor membre, putem furniza informaţii, la cerere putem să furnizăm probe, putem să furnizăm anumite date. Parchetul European are acces la toate bazele de date, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european”, a continuat Laura Codruţa Kövesi, conform Rador. 

Ea a mai spus: "Competenţa Pachetului European este limitată la infracţiuni de fraudă financiară, în special fraudă cu fonduri europene, fraudă cu TVA, iar infracţiuni de corupţie, spălare de bani şi crimă organizată, dacă sunt în conexiune cu aceste fraude. În măsura în care vom avea informaţii din partea autorităţilor moldoveneşti, din partea colegilor procurori sau poliţişti din Moldova, că anumiţi cetăţeni moldoveni sau firme reprezentate de cetăţeni moldoveni sunt implicaţi în astfel de activităţi, cu siguranţă putem deschide o anchetă. Putem ajuta colegii noştri în a identifica bunuri, a sechestra bunuri sau a investiga persoanele respective”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel