Acord de pace Ucraina - Rusia în 15 puncte care ar include neutralitatea Ucrainei - surse Financial Times / UPDATE: Peskov și Podoliac, reacții
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Echipele de negociere din Ucraina și Rusia ar fi convenit asupra draftului în 15 puncte al unui acord de pace. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat după știrea din Financial Times.

UPDATE 2

Mihailo Podoliac, șeful delegației de negociatori din Ucraina, a negat informația apărută în Financial Times. Acesta a anunțat pe Twitter că draftul reprezintă doar cererile Rusiei. ”Ucraina are propria poziție. Tot ce putem confirma la acest moment e că cerem încetarea focului, retragerea trupelor ruse și garanții de securitate din partea unui număr de țări”.

UPDATE 1

Este prea devreme să se dezvăluie orice set de potențiale acorduri între Moscova și Kiev privind soluționarea conflictului din Ucraina, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform agenției de presă RIA, citată de Reuters.

Știrea inițială

Cotidianul Financial Times anunță că echipele de negociere ale Ucrainei și Rusiei au convenit asupra draftului redactat în 15 puncte al unui acord de pace.

Acesta ar cuprinde retragerea totală a forțelor ruse în schimbul neutralității Ucrainei. Mai mult, Ucraina nu ar mai dori să adere la NATO, să își reducă forțele armate, precum și promisiunea de a nu găzdui baze militare străine cu armament străin.

De asemenea, Ucraina ar primi protecția unor aliați precum SUA, Turcia și Marea Britanie.

Statutul teritoriilor anexate de Rusia – Crimeea și regiunea Donbas nu este încă clar.

Citește și Biden vrea să ofere Ucrainei „drone kamikaze” de ultimă generație

Administrația Biden ia în considerare să ofere Ucrainei drone fabricate în SUA, rachete ghidate de ultimă generație care ar putea viza cu exactitate tancuri și poziții de artilerie rusești de la zeci de kilometri distanță.

Doi oficiali ai Congresului SUA au oferit informații detaliate, pentru NBC News, despre  aceste  „drone kamikaze”, care ar putea costa și 6.000 de dolari pentru versiunea standard.

Potrivit sursei citate, nu s-a luat o decizie în acest sens, dar cei doi oficiali au relatat că Administrația Biden se gândește să trimită Ucrainei dronele încărcate cu explozibili, numite Switchblades, cu două versiuni, Switchblade 300 și 600. A doua variantă poate să distrugă tancuri sau alte vehicule blindate. Vezi detalii aici!

Citește și Războiul din Ucraina va creşte atractivitatea statutului de ţară din zona euro, spune preşedintele BERD

Războiul din Ucraina a modificat securitatea Uniunii Europene şi, în timp, ar putea determina mai multe ţări să adere la zona euro, a declarat miercuri preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Odile Renaud-Basso, transmite Bloomberg. Chiar dacă pe moment considerentele politice imediate vor menţine statele membre UE, cu o atitudine anti-euro, pe traiectoria lor actuală, viziunile pe termen lung cu privire la avantajele unei cooperări mai stânse sunt puse la încercare, a subliniat preşedintele BERD.

'Va exista foarte multă solidaritate cu privire la modul cum trebuie rezolvate consecinţele crizei şi, după părerea mea, acesta este un stimulent clar spre o Europă mai unită şi mai multă integrare', a spus Odile Renaud-Basso. Monedele statelor membre UE cu o bancă centrală independentă au fost afectate puternic de conflictul militar din apropiere. Zlotul polonez şi forintul ungar au atins noi minime istorice în raport cu moneda euro în ultimele zile.

În paralel, alte state, inclusiv România şi Serbia, au păstrat un control strict asupra monedele lor pe fondul temerilor referitoare la o depreciere. Alte state din regiune, inclusiv Croaţia şi Bulgaria, sunt deja în anticamera zonei euro, în ceea ce Odile Renaud-Basso a descris drept 'un nou val de extindere a zonei euro'.

Cu toate acestea, săptămâna trecută, autorităţile din Polonia, cea mai mare economie din regiune, au declarat că războiul din Ucraina nu este un motiv pentru a regândi poziţia fermă anti-euro a Poloniei. În cazul României, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, declara în ianuarie că anul 2029 este o ţintă viabilă pentru aderarea la euro.

Raportul de convergenţă pe 2020 publicat de Comisia Europeană susţine că România nu îndeplineşte niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, respectiv: stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel