Data publicării:

Acizii grași pe care trebuie să îi eviți. Nutriţionist: Afectează sistemul cardiovascular

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Află în articol care sunt acizii grași pe care trebuie să îi eviți.

Un aport ridicat de acizi graşi trans, de peste 1% din aportul energetic total, reprezintă un factor de risc bine cunoscut pentru boala cardiacă ischemică, avertizează nutriţionistul-dietetician Adina Rusu. Potrivit acesteia, se estimează că, la nivel global, anual, aproximativ 500.000 de decese din cauza bolii cardiace ischemice sunt atribuite aportului ridicat de acizi graşi trans.

"Există două surse alimentare principale de acizi graşi trans. Astfel, pe de o parte, avem acizii graşi trans prezenţi în mod natural în carne şi produse lactate, iar, pe de altă parte, acizi graşi trans produşi industrial prin hidrogenarea parţială a uleiurilor comestibile. Acizii graşi trans industriali nu aduc nicio valoare nutriţională dietei, dar cresc LDL-colesterolul, aşa-numitul "colesterol rău", şi scad HDL-colesterolul, supranumit "colesterol bun", ceea ce creşte parţial riscul pentru boala coronariană, dar şi pentru alte boli netransmisibile, precum accidentul vascular cerebral", a declarat pentru Agerpres Adina Rusu.

Ce sunt grăsimile trans



Aceasta a explicat că, din punct de vedere chimic, grăsimile trans sunt lipide care suferă un proces cunoscut sub numele de "hidrogenare".

"Cu cuvinte simple, hidrogenul este adăugat unui ulei vegetal pentru a-l face solid sau tartinabil. Produsul final poate fi vândut separat, cum este cazul margarinei, sau poate fi utilizat în producţia de alte produse alimentare, cum ar fi îngheţata, aluatul de tip foietaj, prăjiturile sau biscuiţii. Întrucât sunt mai ieftine comparativ cu alte grăsimi, industria alimentară foloseşte acizii graşi de tip trans de zeci de ani pentru a prelungi durata de valabilitate a produselor alimentare. Astfel, cea mai mare parte din grăsimile trans din alimentaţia modernă provine din adăugarea uleiurilor parţial hidrogenate în compoziţia alimentelor, dar şi prăjirea uleiului la temperaturi ridicate poate duce la creşteri ale concentraţiilor acestor compuşi", precizează Adina Rusu.

Adina Rusu: Nu fac parte dintr-o dietă sănătoasă şi ar trebui evitate



Pentru o dietă sănătoasă, spune nutriţionistul ieşean, aportul recomandat de grăsimi trans ar trebui să fie mai mic de 1% din aportul energetic total.

"Grăsimile trans produse industrial nu fac parte dintr-o dietă sănătoasă şi ar trebui evitate. Consumul crescut de acizi graşi de tip trans nu afectează doar sistemul cardiovascular. Acizii graşi trans sunt, de asemenea, asociaţi cu modificări ale metabolismului lipidelor şi glucozei, modificări ale funcţionalităţii celulelor sistemului nervos, obezitate, carcinogeneză, diabet, probleme hormonale şi de fertilitate", explică Adina Rusu.

"Trebuie să citim cu atenţie lista de ingrediente"



Pentru a reduce consumul grăsimilor de tip trans, specialiştii ne recomandă să citim etichetele produselor alimentare pe care le achiziţionăm şi să le alegem doar pe cele care nu le conţin.

"Pentru a identifica dacă un produs conţine sau nu grăsimi de tip trans, trebuie să citim cu atenţie lista de ingrediente. Sintagma "grăsimi parţial hidrogenate" indică faptul că respectivul produs conţine grăsimi trans industriale şi, prin urmare, este mai bine să îl evităm", spune nutriţionistul.

Nutriționistul mai spune că atunci când gătim acasă este indicat să alegem untul în locul margarinelor care conţin uleiuri vegetale parţial hidrogenate şi, atunci când este posibil, să optăm pentru uleiul de măsline extravirgin. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel