Acizii grași Omega 3, ”top 5” al beneficiilor. Mihaela Bilic: Silueta are și ea de câștigat
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Mihaela Bilic a vorbit despre beneficiile surprinzătoare ale consumului de acizi grași Omega 3.

Mihaela Bilic, cunoscutul medic nutriționist, a prezentat un ”top 5” legat de acizii grași Omega 3, care sunt esențiali pentru sănătatea noastră, de la copii până la adulții în vârstă. Cum organismul nu îl poate sintetiza, devine obligatoriu să îl introducem prin alimentație.

Omega 3 dezvoltă inteligența. Da, ați auzit bine. Inteligența se moștenește genetic, dar poate fi și dobândită, iar alimentația joacă un rol important în acest sens.

S-a dovedit că un aport minim de 250 mg de DHA (n.r. un acid gras esențial de tip Omega 3) pe zi contribuie la maturarea celulelor nervoase.

Mai mult decât atât, există studii care arată că un consum constant de Omega 3 pe o perioadă îndelungată duce la creșterea coeficientului de inteligență la copii. Vreți un IQ mai mare, cu ulei de pește se poate.

Omega 3 are efect antiinflamator și neutralizează efectul proinflamator al lui Omega 6. Dacă vrem ca organismul să fie într-un echilibru avem nevoie de un raport Omega 6 - Omega 3 de 4 la 1. Adică pentru fiecare 4 unități de uleiuri vegetale bogate în Omega 6 să consumăm măcar o unitate de ulei de pește cu Omega 3. În prezent, acest raport este de 20 la 1. Mâncăm prea multe alimente procesate, fast-food, produse de patiserie și, atenție, ulei de floarea-soarelui. Și prea puțin pește gras și semințe de in. Așa că inflamația a pus stăpânire pe corpul nostru.

Omega 3 are rol de protecție, demonstrat, pentru sistemul cardio-vascular. Există peste 15.000 de studii care arată beneficiile consumului de Omega 3 pentru inimă. Un aport minim de 1.000 mg de EPA și DHA naturale, de origine marină, duce la scăderea cu 35% a infarctului, care este fatal.

Din păcate, 18 milioane de oameni mor anual, la nivel mondial, din cauze cardio-vasculare și nici România nu stă mai bine la acest capitol. Societatea Europeană de Cardiologie ne consideră o țară cu risc cardio-vascular crescut.

Omega 3 poate întârzia instalarea menopauzei cu până la 3,3 ani. Da doamnelor, ați auzit bine. O dietă bogată în pește gras și legume poate avea efecte miraculoase asupra sintezei de hormoni sexuali feminini. 

Acțiunea sinergică dintre Omega 3, vitamina C și antioxidanții din legume neutralizează radicalii liberi responsabili de îmbătrânire.

Dacă până acum credeam că moștenirea genetică nu poate fi influențată se pare că lucrurile s-au schimbat. Cu ulei de pește întârziem menopauza și osteoporoza, iar silueta are și ea de câștigat. Omega 3 nu îngrașă, ci reglează apetitul și ajută la slăbit”, a spus Mihaela Bilic într-un video postat pe Facebook.

Indexul de Omega 3, indiciu pentru riscul de boli cardio-vasculare

”Știați că există un index de Omega 3 care arată nivelul de EPA și DHA din organism? Un index cuprins între 8 și 12% înseamnă risc scăzut de boli cardio-vasculare și funcționare optimă pentru creier, ochi și articulații.

Pentru că nu mâncăm pește gras suficient de des, în România indexul Omega 3 este sub 4%.

Dar nu vă speriați. Există soluții. Avem nevoie de o alimentație bogată în pește gras și semințe și putem completa dieta cu suplimente. Însă, uitați-vă la etichetă, căci nu toate suplimentele sunt la fel de eficiente”, a mai spus Mihaela Bilic, subliniind că cea mai pură și concentrată cantitate se află în uleiul de ficat de cod, ulei care poate fi utilizat și la gătit. 

Citește și: Pizza, de la fast-food la un aliment complet. Mihaela Bilic: Nu e nimic ascuns. Vorbim despre un produs premium

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel