Acestea sunt cele mai sigure locuri din avion. Majoritatea oamenilor se feresc de ele
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Când rezervați un zbor, vă gândiți vreodată ce loc vă va proteja cel mai mult în caz de urgență? Probabil ca nu.

Majoritatea oamenilor își rezervă locurile din avion pentru confort, cum ar fi spațiu mai mult pentru picioare sau proximitatea toaletelor. Rareori rezervăm un loc pe scaunele din mijloc ale ultimului rând. Ei bine, ghici ce? Aceste locuri sunt din punct de vedere statistic cele mai sigure dintr-un avion, conform Science Alert.

Conform analizei datelor efectuată de Consiliul Național de Siguranță al SUA, șansele de a muri într-un avion sunt de aproximativ 1 la 205.552, comparativ cu 1 la 102 într-o mașină. Chiar și așa, acordăm puțină atenție accidentelor rutiere mortale, dar când auzim despre prăbușirea unui ATR72 în Nepal, suntem extrem de afectați emoțional.

Interesul nostru pentru accidentele aviatice ar putea consta în dorința de a înțelege de ce se întâmplă ele sau care sunt șansele ca acestea să se întâmple din nou. Și poate că nu este un lucru rău. Preocuparea noastră asigură că aceste incidente tragice sunt investigate amănunțit, ceea ce ajută la menținerea în siguranță a călătoriilor cu avionul.

Scaunele din spate, din mijloc, cele mai sigure

O investigație Time, care a analizat 35 de ani de date despre accidente de aviație, a constatat că scaunele din spate, aflate central, ale unei aeronave au avut cea mai mică rată de deces: 28%, comparativ cu 44% pentru scaunele din partea mediana a culoarului.

Acest lucru are și sens logic. Așezarea lângă o zonă de ieșire vă va oferi întotdeauna cea mai rapidă evacuare în caz de urgență, cu condiția că nu există incendiu în acea parte a aeronavei. Aripile unui avion stochează combustibil, așa că acest lucru descalifică posibilitățile de evacuare din zona mediană, iar această nu reprezintă întotdeauna o zonă sigură.

În același timp, a fi mai aproape de fața aeronavei înseamnă că vei fi afectat înaintea celor din spate, ceea ce scade șansele de supaviețuire.

În ceea ce privește avantajul scaunelor centrale față de scaunele de la fereastră sau de la culoar, acestea oferă un tampon prin faptul că există oameni atât la stânga, cât și la dreapta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel