Aceste lovituri împotriva Iranului pot să fie calea spre pace. Constantin Ciorobea: Pare a fi o invitație de încetare a acțiunilor ostile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Constantin Ciorobea, contraamiral, a comentat la Antena 3 CNN posibilele lovituri ale Israelului împotriva Iranului ce s-au întâmplat în această dimineață la ora 4.

Constantin Ciorobea: ”Există abordări diferențiate între acțiunile împotriva proxy-urilor Iranului și în interiorul Iranului, în sensul în care, acțiunile sunt mai ferme împotriva forțelor susținute de Iran care atacă în mod direct Israelul. Având în vedere nivelul redus al atacului și faptul că a fost o lovitură punctuală, cred că Israelul vrea să subliniaze că ei au capacitatea de a lovi anumite obiective - ”uitați am ajuns lângă aceste obiective” - dar ținând cont de nivelul redus al tehnicii folosite pare că Israelienii arătă faptul că pot ajunge până acolo.

Această lovitură pare o invitație la încheierea conflictelor de lovire reciprocă între Iran și Israel. Fermitatea împotriva forțelor proxy rămâne fără negocieri pentru că Israelul nu acceptă lovituri pe teritoriul lor și influența grupărilor proxy. 

Loviturile de pe teritoriul Iranului nu au fost revendicate, nici Israelul nu spune ”cu cuvinte” că au ajuns să îi lovească. Pare a fi o invitație de încetare a acțiunilor ostile. Rămâne partea Iraniană să accepte această invitație a Israelului de încetare a acțiunilor.”, a declarat contraamiralul.

Iranul a raportat 'explozii puternice' în provincia Isfahan (centru). Oficialii americani au spus că Israelul a efectuat operațiuni militare contra Iranului, dar nu le-au descris. Israelul a efectuat o lovitură în interiorul Iranului, vineri, 19 aprilie, a declarat un oficial american pentru CNN. Israelul nu a confirmat această informație.

Televiziunea de stat iraniană a raportat vineri dimineaţa 'explozii puternice' în provincia Isfahan, indicând că nu sunt cunoscute cauzele.

Ulterior, au fost anunţate trei explozii în apropierea unei baze militare şi doborârea unor drone, precum şi faptul că 'nu au fost atacuri cu rachete până în prezent'. Agenţia oficială Irna a anunţat că autorităţile iraniene au activat apărarea antiaeriană în mai multe provincii vineri dimineaţa, după informaţii despre cel puţin o explozie în centrul ţării.

Zborurile comerciale au fost suspendate către şi dinspre mai multe aeroporturi, inclusiv Teheran, potrivit agenţiei Mehr, care citează autorităţile aeroportuare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel