Accidente rutiere în România. Care este diferenţa dintre autorul legal şi autorul moral. Titi Aur: El a creat o situaţie de tensiune care a dus la un accident - Video
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Artyom Kulakov, Pexels
Fotografie de la Artyom Kulakov, Pexels
În cel mai nou episod al emisiunii DC Conducem, Titi Aur a explicat care este diferenţa dintre autorul moral şi cel legal al unui accident. Totul în urma analizării unui clip video cu un accident mortal, petrecut pe o şosea din România. Acesta a fost cauzat de mai mulţi factori. Iată explicaţiile complete, dar şi video-ul cu accidentul, mai jos!

"Vinovatul acestui accident este cel care a făcut la stânga, conform video-ului. Asta legal. Dar tot din punct de vedere legal, cel care a lovit maşina nu pare să aibă 50 km/h. Dacă ar fi avut viteza legală, şi ar fi fost atent, orice frânare, cât de mică, ceea ce înseamnă că cel din maşina care a făcut stânga, fără să se asigure, probabil nu ar fi murit, chiar dacă ar fi existat un impact. 

În acest tip de accident, e foarte important să analizăm factorii psihologici. În primul rând, cel care filmează a trecut prin dreapta. Nu se poate numi depăşire, pentru că legea în România spune că deplasarea maşinilor pe o bandă cu viteză mai mare decât cele de pe altă bandă nu se consideră depăşire. Doar că logica lucrurilor spune că cei cu viteză mai mică merg pe prima bandă, şi cei cu viteză mai mare pe banda a doua. 

Ce cred că s-a întâmplat aici? Cel care filmează, şi care nu este implicat legal în accident, nu a mai avut răbdare să meargă să stea în spatele celui cu Jeep-ul, care probabil mergea prea lent pentru dorinţa celui din spatele său. După cum se văd imaginile, mergea clar mai tare decât viteza legală. Cel care trece prin dreapta îşi doreşte să îl depăşească pe cel de pe banda doi. Cel de pe banda doi se uită în oglindă în loc să se uite în faţă, s-a uitat mai mult la şoferul care voia să treacă pe lângă el. E posibil să mai fi şi accelerat, ca să îi arate acestuia că nu trece aşa uşor. Între timp, a mai apărut un factor, şoferul care pleacă de pe dreapta, nici măcar de pe banda 1, să întoarcă, pe linie dungă continuă. E clar că manevra este ilegală. Dar dacă s-a uitat în oglindă, iar maşinile care veneau aveau viteză mare, nu a putut să aprecieze cât de repede vor ajunge la el. A crezut că are timp, s-a uitat în dreapta să vadă dacă are timp să întoarcă, făcea o manevră ilegală deci era în tensiune, şi nu a mai ţinut cont că maşinile astea vin repede. Aici vorbim, practic, despre autorul moral şi cel legal al faptei", a declarat Titi Aur la DC Conducem. 

Cine este autorul MORAL al accidentului din video

"În tinereţe, am citit o carte legată de conducerea în siguranţă. Se numea "Kilometrul care urmează" şi era scrisă de colonelul Gheorghe Ene. La momentul respectiv, colonelul Gheorghe Ene, era colonel de miliţie, de circulaţie, şi avea foarte multă experienţă în urma anchetelor făcute. Din această carte mi-au rămas câteva lucruri foarte importante. 

De ce se numea "Kilometrul care urmează"? Era explicat direct în prefaţă. Se spunea că accidentul nu poate să apară în zecile, sutele, miile de kilometri pe care i-ai condus până acum, şi nici în sutele de mii sau milioanele din viitor, ci în kilometrul care urmează. Şi se spunea acolo că dacă reuşeşti să parcurgi următorul kilometru în siguranţă, vei fi în siguranţă întotdeauna. Pentru că niciodată nu vei avea de luptat cu o situaţie de peste 20 km, ci cu cele din kilometrul care urmează. 

În al doilea rând, el explica foarte bine aspectul juridic al unui accident, dar şi aspectul moral. Şi dădea exemple, de foarte multe ori, despre vinovatul moral. Dau un exemplu din carte. Şoferul din camion trimis de patron la cât mai multe curse, în ciuda oboselii, a făcut accident. Cine e adevăratul autor al accidentului? Juridic, şoferul de camion. Dar moral, vinovat este patronul care l-a trimis în multe curse. 

Despre asta putem vorbi şi în accidentul din video-ul pe care l-am prezentat. Autorul moral este cel care depăşeşte, deşi termenul nu este corect, prin dreapta. Pentru că a creat o situaţie de tensiune. El nefiind răbdător să aştepte ca maşina de pe banda doi să treacă pe banda 1, a creat o tensiune care s-a concretizat într-un accident cu autori juridici şi un autor moral. Din punctul meu de vedere, acesta este autorul moral al acestui accident", a concluzionat Titi Aur. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel