Academia Română salută adoptarea sintagmei „limba română” ca denumire a limbii oficiale în Republica Moldova: Pune pregnant în evidenţă legăturile istorice şi culturale existente dintotdeauna
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Academia Romana
Academia Romana
Academia Română salută hotărârea adoptată de Parlamentul Republicii Moldova, în data de 16 martie, pentru impunerea sintagmei „limba română” ca denumire a limbii oficiale în toate domeniile vieţii culturale şi ştiinţifice, precum şi în toate documentele legislative şi administrative.

„Fundamentată ştiinţific, susţinută cu argumente incontestabile, sintagma «limba română», clară şi univocă, spre deosebire de celelalte denumiri vehiculate până în prezent («limbă moldovenească», «limbă de stat», «limbă oficială» sau «limbă maternă»), pune pregnant în evidenţă legăturile istorice şi culturale existente dintotdeauna între românii trăitori de o parte şi de cealaltă a Prutului, legături bazate pe origine, pe istorie şi pe aspiraţii comune”, transmite Biroul Prezidiului Academiei Române.

Adoptarea hotărârii Parlamentului Republicii Moldova de impunere a sintagmei „limba română” în învăţământ, în ştiinţă şi cultură, în administraţie şi justiţie reprezintă, potrivit Academiei, „un act important, un semnal decisiv în vederea recunoaşterii în plan european a unităţii noastre culturale”.

„În acelaşi timp, această hotărâre implică aprofundarea colaborării dintre Academia Română şi Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, întrucât apărarea, cultivarea şi promovarea limbii şi literaturii române, a istoriei naţionale, este obiectiv statutar principal pentru cel mai înalt for ştiinţific, cultural şi de consacrare din ţara noastră”, se mai arată în comunicatul Biroului Prezidiului Academiei Române.

Legea ce prevede eliminarea „limbii moldovenești” din legislația Republicii Moldova și înlocuirea cu sintagma „limba română” va fi promulgată „imediat”, dă asigurări președintele Maia Sandu. Șeful statului a ținut să sublinieze că nu ar exista vreo legătură între manifestațiile din stradă și denumirea limbii, conform Deschide.

„Imediat ce ajunge la mine pe masă voi promulga această lege. Mă bucur că, în sfârșit, s-a rezolvat această problemă pentru că noi vorbim limba română și era nefiresc ca în legi, în Constituție, să fie scris altfel”, a declarat Maia Sandu în platoul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Ministrul Bogdan Aurescu a fost întrebat cu privire la declarațiile Mariei Zahrova, purtătorul de cuvânt al MAE rus, despre înlocuirea așa numitei „limbi moldovenești” cu limba română în toată legislația de peste Prut.

„Nu este obișnuit sau obișnuit ca un ministru de externe să comenteze declarațiile unui purtător de cuvânt al altui minister de externe. Ceea ce pot să vă spun este doar că, atunci când a fost luată această decizie, de către Parlamentul Republicii Moldova - care este o decizie istorică - România a salutat acest pas foarte important, pentru că restabilește adevărul istoric despre denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova și, în același timp, este un semn al maturității societății moldovenești, și al aderării acesteia la valorile europene.

Această așa-numită „limbă moldovenească” nu există, este o construcție artificială, care a fost creată de Uniunea Sovietică și a fost folosită ulterior de Rusia în scopuri de dezinformare“, a spus ministrul Aurescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel