Data actualizării:
Data publicării:

Academia Română, 149 de ani de la înființare. Propunerile ministrului Ionuț Vulpescu

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Cultura
WhatsApp

Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, a participat la aniversarea a 149 de ani de la înființarea Academiei Române.

Academia Română este cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al României, care reuneşte personalităţi de marcă din ţară şi din străinătate, din toate domeniile ştiinţei, artei şi literaturii. În prezent, Academia are 77 membri titulari, 80 membri corespondenţi (total 157), 86 membri de onoare din străinătate şi 31 membri de onoare din ţară (total 117).

Vernisajul expoziţiei „Regina Elisabeta, Regina Maria, Ana Brâncoveanu de Noailles şi Elena Văcărescu - Primele femei primite în Academia Română"

Adunarea Generală din 3 aprilie a fost urmată de vernisajul expoziţiei „Regina Elisabeta, Regina Maria, Ana Brâncoveanu de Noailles şi Elena Văcărescu - Primele femei primite în Academia Română", în sala Theodor Pallady a Bibliotecii Academiei Române.

Expoziţia a fost prezentată de academicianul Răzvan Theodorescu, preşedintele Secţiei de arte, arhitectură şi audiovizual a Academiei Române.

Ce declarații a făcut ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu

Cu prilejul acestui eveniment, ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu a vorbit despre rolul Academiei în societatea românească și despre perspectiva jubileului care va fi sărbătorit la anul – 150 de ani de viață academică neîntreruptă în România.

"Ne aflăm la un an distanță de aniversarea unui secol și jumătate de activitate academică neîntreruptă și la trei ani de celebrarea unui secol de la Marea Unire. România are nevoie de un nou proiect, pentru următorul secol. Iar Academia Română este unul dintre pilonii pe care se va sprijini acest proiect. Vă propun să ne gândim împreună, de pe acum, la câteva idei.

Intenționez să lansez inițiativa restaurării și punerii în circuitul public de vizitare a tuturor caselor artizanilor Marii Uniri, în paralel cu elaborarea unui dicționar istoric al acestor personalități din toate teritoriile românești. Unii dintre aceștia au fost membrii Academiei Române, deci mi se pare firesc ca aceasta să fie partener în tot ceea ce presupune celebrarea memoriei corifeilor de la 1 Decembrie.

De asemenea, mă gândesc dacă nu cumva Muzeul Unirii de la Alba-Iulia n-ar trebui transformat într-un Centru Național de Istorie a Unității Naționale, care să aibă, simultan, și o funcție educațional-formativă, găzduind un colectiv permanent de cercetare și editare de carte cu tematica Marii Uniri.

Institutele de istorie, de științe filologice și de științe juridice ale Academiei Române pot aduce o contribuție fundamentală la constituirea acestui Centru Național de Istorie și m-aș bucura dacă Academia ar răspunde pozitiv la invitația noastră de a fi partener al Ministerului Culturii, al Guvernului României, în proiectul de aniversare a unui secol de la Marea Unire", a spus Ionuț Vulpescu.

VEZI ȘI: Traian Băsescu, muzeu al comunismului. Ce spune ministrul Ionuț Vulpescu

Totodată, ministrul Culturii a reînnoit invitația adresată membrilor Academiei Române de a se alătura eforturilor Ministerului Culturii pentru a susține o dezbatere națională asupra Strategiei culturale, care, în opinia sa, trebuie elaborată și adoptată, pentru a pune capăt marginalizării culturii și politizării excesive a administrării ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel