Absolvenții de liceu sau facultate din promoţia 2024 pot lua 330 de lei pe lună indemnizație de șomaj, timp de 6 luni. Ce acte se cer la dosar
Iată ce trebuie să facă absolvenții de liceu și facultate dacă vor să primească șomaj.
Absolvenții de liceu sau facultate din promoția 2024 pot beneficia de o indemnizație de șomaj de 330 de lei pe lună, timp de șase luni, dacă se înregistrează la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) în termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor, anunță ANOFM într-un comunicat.
Potrivit legislației în vigoare, absolvenții sunt definiți ca persoane care au obținut o diplomă sau un certificat de studii de la instituții de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, fie de stat, fie particulare, autorizate sau acreditate conform legii.
După expirarea termenului de 60 de zile de la absolvire, absolvenții care s-au înregistrat ca persoane în căutarea unui loc de muncă pot solicita indemnizație de șomaj în valoare de 50% din Indicatorul Social de Referință (ISR) în vigoare pentru o perioadă de șase luni.
Începând cu 1 martie, valoarea ISR a fost majorată de la 598 de lei la 660 de lei, ceea ce înseamnă că indemnizația lunară de șomaj va fi de 330 de lei.
Conform ANOFM, persoanele care refuză un loc de muncă adecvat pregătirii sau nivelului studiilor sau care refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării și de formare profesională oferite de agențiile pentru ocuparea forței de muncă nu vor beneficia de indemnizație de șomaj.
Cine poate lua primă de inserție
Absolvenții care se angajează cu normă întreagă pentru mai mult de 1 an pot lua o primă de inserţie de 1.980 de lei. „Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă din raza cărora îşi au domiciliul şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserţie egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă (ISR) în vigoare la data încadrării, potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002”, precizează ANOFM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News