Data publicării:

Abrogare OUG 51. Forma finală a documentului pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Guvernul și-a asumat răspunderea, joi, în ședința plenului reunit al celor două Camere, pe abrogarea OUG 51, acceptând două amendamente din cele opt propuse de parlamentari. Astfel, au fost mărită valabilitatea licențelor de traseu cu șase luni. Totodată, se impun obligații consiliilor județene.

„Motivul pentru care am decis să ne angajăm răspunderea pe acest proiect de lege este acela că Ordonanţa Guvernului numărul 51, care teoretic a fost adoptată pentru a asigura punerea în practică a Regulamentului 1370, de fapt a creat situaţii negative în domeniul transportului intrajudeţean, transformând din serviciul public de transport înserviciu commercial, și de asemenea, prelungind valabilitatea licențelor și obligația de organizare a procedurilor competitive pentru aplicarea licențelor de tarseu privind transportul interjudețean, până în 2023. Să știți că la ora actualăe xistă cpopii care nu se duc la școală din cauză nu li se decontează anveta școlară, sunt afectate și alte categorii de populație din cauza aplicării acestei Ordonanțe”, a declarat Ludovic Orban, joi, în plenul reunit al Parlamentului, transmite Mediafax.

Executivul a decis să accepte două amendamente din cele opt propuse de senatori și deputați

„Primul amendament după art 3 se adaugă punctul 1 cu următorul cuprins: articolul 10 cu alineatul 1 se modifică după cum urmează: «Valabilitatea actualelor programe de transport județean, și după caz, a licențelor de traseu pentru transportul rutier contracost de persoane cu servcii regulate de transport jduețean, se prelungește până la data de 30 iunie 2021. În textul inișiat, era până la data de 31 decembrie 2020. Am luat act de acest amendament și mai ales de rigorile referitoare la organziarea pașilor de pregătire pentru adjudecarea acestor trasee și am acceptat să mărim cu șase luni de zile valabilitatea licențelor operatorilor»”, a completat Orban.

Un alt amendament a fost propus la articolul 6 și vizează obligații ale consiliilor județene

„Consliile județene au obligația de a derula, până la 1 iulie 2021, procedurile pentru încheierea contractelor de servicii publice conform regulamentului nr. 1370/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice”, a precizat premierul. Premierul a afirmat că Executivul a respins amendamente primite de la grupul parlamentar PSD.

„Menționez că aceste amendamente au fost formulate de Marius Botea. De asemenea, am mai primit șase amendamente formulate de domnul senator PSD Vasilică Toma și alte amendamente formulate de grupul parlamentar PSD, pe care Guvernul nu le-a acceptat”, a mai spus Orban. Marcel Ciolacu a declarat, joi, că PSD momentan nu ia în calcul depunerea unei moțiune de cenzură privind asumarea răspunderii Guvernului pe trei proiecte de lege, în schimb ar sesiza CCR, având în vedere că două dintre actele normative sunt în dezbatere parlamentară.

Chestionat dacă va sesiza PSD Curtea Constituțională privind abrogarea OUG 5, Marcel Ciolacu a răspuns: „Am spus foarte clar, cele două legi care sunt în dezbatere, noi vom sesiza. Ele sunt la finalul comisiei, mai au de întocmit raportul. Chiar una mi se pare că e în dezbatere pe procedură de urgență. Nu trebuie nimic modificat. Trebuie să lași Parlamentul să funcționeze”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel