Abramovici, lovit de sancțiuni dure și din Canada. Câte milioane de euro vor fi confiscate?
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Abramovici a transferat bunuri pe numele copiilor săi pentru a evita sancţiunile (surse)
Abramovici a transferat bunuri pe numele copiilor săi pentru a evita sancţiunile (surse)
Canada intenționează să confiște 26 de milioane de dolari canadieni (19 milioane de dolari americani) de la o companie deținută de oligarhul rus Roman Abramovici, a anunțat luni guvernul federal.  

Abramovici, fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea, este un aliat apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin, scrie The Guardian.

Ministrul canadian de externe, Mélanie Joly, va trebui acum să depună o cerere în instanță pentru confiscarea bunurilor.

Dacă guvernul are succes în petiția sa, încasările ar putea fi folosite pentru reconstrucția în Ucraina și compensarea victimelor invaziei „ilegale și nejustificate” a Rusiei, a spus guvernul, ceea ce reprezintă prima dată când o națiune G7 implementează o astfel de măsură.

„De la începutul războiului, i-am avertizat pe [Vladimir] Putin și facilitatorii săi că nu se vor putea ascunde de consecințele acțiunilor lor”, a spus Joly într-un comunicat.

„Canada va continua să facă presiuni asupra regimului rus și asupra celor care au beneficiat de pe urma invadării barbare a Ucrainei de către Putin”.

Canada a adoptat pentru prima dată o lege la sfârșitul primăverii care îi permite să confiște activele oligarhilor sancționați și ale companiilor acestora, dar oficialii s-au străduit de atunci să facă uz de puterile extinse, în mare parte din cauza naturii tulburi a modului în care sunt deținute activele.

În octombrie, recunoscând dificultățile de a sancționa efectiv atât Rusia, cât și Iranul, guvernul a anunțat finanțare cu 76 milioane USD pentru un nou „birou dedicat” care să ajute guvernul să vizeze și să confiște activele cu o mai mare viteză și precizie.

Ministrul de Finanțe și viceprim-ministru al Canadei, Chrystia Freeland, a declarat luni că oligarhii Rusiei, care dețin averi de miliarde de dolari împrăștiate pe tot globul, se vor confrunta cu consecințe pentru sprijinirea războiului lui Putin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel