Abilitatea de a sta pe un picior timp de 10 secunde poate prezice longevitatea
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Sună ușor, dar să stai într-un picior timp de 10 secunde poate fi mai greu decât crezi.

Iar capacitatea ta de a face acest lucru -- sau nu -- poate prezice dacă este mai probabil să mori în următorul deceniu, sugerează un nou studiu. De aceea, o echipă internațională de cercetători spune că testul de 10 secunde ar trebui să facă parte din controalele de sănătate de rutină pentru toți adulții de vârstă mijlocie și vârstă înaintată.

„[Oferă feedback rapid și obiectiv pentru pacient și profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la echilibrul static”, au spus cercetătorii, adăugând că testul adaugă informații utile cu privire la riscul pacientului de moarte prematură.

Dr. Claudio Araujo de la Clinica de Medicină a Exercițiului din Rio de Janeiro a condus studiul.

Echipa lui Araujo a remarcat că echilibrul, spre deosebire de fitnessul aerobic, forța musculară și flexibilitatea, tinde să fie destul de bine păstrat până la a șasea decadă de viață a unei persoane. Apoi scade rapid.

Pentru lucrare, cercetătorii au folosit date din studiul CLINIMEX Exercise, care a fost înființat în 1994 pentru a evalua legăturile dintre starea de rău, deces și diferite măsuri de fitness, exerciții fizice și riscuri convenționale de boli cardiace.

Cercetătorii au colectat date la controale de la aproximativ 1.700 de brazilieni albi (cu vârste cuprinse între 51 și 75 de ani) între februarie 2009 și decembrie 2020. Controalele au inclus greutatea, mai multe măsuri ale grosimii pliului pielii, mărimea taliei și istoricul medical. Au fost incluse doar persoanele care aveau un mers stabil.

Fiecare a fost rugat să stea pe un picior timp de 10 secunde fără niciun sprijin suplimentar. Aceștia au fost direcționați să așeze partea din față a piciorului liber pe spatele piciorului inferior opus, ținând în același timp brațele pe laterale și privirea ațintită drept înainte. Au avut până la trei încercări la fiecare picior.

Aproximativ unul din cinci nu a putut. Eșecul a fost mai probabil odată cu vârsta, dublându-se aproximativ la intervale de cinci ani, începând cu vârsta de 51 de ani.

Aproximativ 54% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 71 și 75 de ani nu au putut finaliza testul, potrivit raportului publicat miercuri în British Journal of Sports Medicine și citat de United Press International.

Acest lucru a fost valabil și pentru 37% dintre persoanele cu vârste între 66 și 70 de ani; 18% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 61 și 65 de ani; 8% dintre persoanele cu vârsta între 56 și 60 de ani; și 5% din grupa de vârstă de 51 până la 55 de ani.

Aceasta înseamnă că cei din grupul cel mai în vârstă aveau de 11 ori mai multe șanse de a eșua decât cei cu 20 de ani mai tineri, au menționat autorii studiului într-un comunicat de presă al jurnalului.

Nu au existat diferențe clare în ceea ce privește cauzele decesului între cei care au putut și cei care nu au putut finaliza testul. Dar proporția deceselor în rândul celor care au eșuat a fost cu aproape 13% mai mare.

Cei care nu au reușit au avut mai multe șanse de a avea o sănătate precară, inclusiv obezitate, boli de inimă, hipertensiune arterială, profiluri nesănătoase de grăsimi din sânge și diabet de tip 2, a arătat studiul.

Când cercetătorii au luat în considerare vârsta, sexul și condițiile de bază, au legat incapacitatea de a sta nesprijinit pe un picior timp de 10 secunde cu un risc cu 84% mai mare de deces din orice cauză, în următorul deceniu.

Pe o perioadă medie de urmărire de șapte ani, 7% dintre participanți au murit -- 32% din cauza cancerului; 30% din boli de inima; 9% din boli respiratorii; și 7% din complicațiile COVID-19.

Ca studiu observațional, cercetarea nu dovedește cauza și efectul. Dar cercetătorii au spus că acest test de echilibru simplu și sigur ar putea fi inclus în controalele de sănătate de rutină pentru adulții în vârstă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel