A supravețuit a 4 lagăre de exterminare germane, dar a fost ucis de o rachetă rusească
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Clădire bombardată în Ucraiana
Foto Ilustrativ/Clădire bombardată în Ucraiana
Boris Romanchenko, încă visa la o „lume a păcii și libertății” prin promovarea inițiativelor împotriva ororii lagărelor morții chiar și la bătrânețe. Romancenko a murit acasă, în Harkov, într-un bombardament care i-a afectat blocul. O rachetă a incendiat clădirea în care locuia și nu avea nimic de făcut. 

Romanchenko a fost vicepreședinte al Comitetului Internațional Buchenwald-Dora și Comandamente pentru Ucraina (IKBD), comitetul internațional al supraviețuitorilor lagărelor de concentrare Buchenwald și Mittelbau-Dora.

„Prietenul nostru Boris, un supraviețuitor al lagărelor de concentrare Buchenwald, Peenemünde, Mittelbau-Dora și Bergen-Belsen, a murit într-un atac asupra blocului său din Harkov. Suntem profund șocați”, a scris fundația pe Twitter.

Născut la 20 ianuarie 1926 la Bondari, lângă Sumy, Romanchenko a fost capturat de germani în 1942 și internat la Dortmund ca prizonier de război. În octombrie 1943 a reușit să scape, dar prins din nou de germani, a fost deportat la Buchenwald și forțat la muncă forțată, potrivit RaiNews.

Citiți și ...

Volodimir Zelenski: Ucraina nu va accepta ultimatumuri din partea Rusiei

Nou bilanţ ONU: Cel puţin 925 de morţi şi aproape 1.500 de răniţi în războiul din Ucraina

Cel puţin 925 de oameni au fost ucişi în Ucraina, iar alţi aproape 1.500 au fost răniţi de la începerea invaziei militare ruse, pe 24 februarie, conform celui mai recent bilanţ anunţat de Naţiunile Unite, potrivit Mediafax.

Bilanţul anunţat luni de Oficiul ONU pentru Drepturile Omului este de cel puţin 925 de morţi şi 1.496 de răniţi. Acest bilanţ include doar victimele civile.

Armata rusă a lansat în 24 februarie o ofensivă de amploare împotriva Ucrainei, invadând această ţară din mai multe direcţii. Occidentul a reacţionat, Uniunea Europeană, SUA şi Regatul Unit impunând sancţiuni economice dure contra Moscovei.

Rusia îşi numeşte agresiunea sa în Ucraina drept operaţiune militară specială pentru denazificarea şi demilitarizarea ţării vecine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel