A murit Vasile Dîba. Demonstrație de forță la 69 de ani, filmată de DC News TV
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Vasile Dîba a făcut o demonstrație de caiac la 69 de ani, când a fost deschisă sala de sport din comuna Jurilovca, județul Tulcea, care îi poartă numele. Evenimentul a avut loc în aprilie 2023, iar echipa DC News TV a fost prezentă și a filmat momentul, alături de un scurt discurs al marelui sportiv român.

Vasile Dîba, primul campion olimpic din istoria kaiacului românesc, s-a stins, astăzi, din viață. Era internat la spitalul Colentina din București, iar în ultimele zile au fost făcute mai multe apeluri pentru donarea de sânge.

Vasile Dîba s-a născut la Jurilovca și a fost descoperit la vârsta de 15 ani de antrenorul emerit Igor Lipalit, care a venit în localitatea sa natală şi l-a convins să încerce caiacul, potrivit COSR. În anul 1974, la Campionatele Mondiale de la Ciudad de Mexico, Vasile Dîba a cucerit două medalii de aur, la caiac simplu pe 500 m şi la ştafeta caiac simplu 4×500 metri, alături de Ernst Pavel, Atanase Sciotnic şi Mihail Zaifu. Un an mai târziu, la Campionatul Mondial de la Belgrad, s-a clasat al doilea în ambele probe.

În anul 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, la K1 – 500 m, probă nou introdusă în programul olimpic, a cucerit primul titlu olimpic din istoria caiacului din România, La caiac simplu pe 1.000 m a câştigat medalia de bronz. La Jocurile Olimpice din anul 1980, organizate la Moscova, a câştigat medaliile de argint la caiac de patru persoane pe 1.000 metri şi de bronz, la caiac 500 metri. 

Vezi video cu demonstrația de caiac făcută de Vasile Dîba, pe DCNews TV>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel