Data publicării:

A murit unul dintre cei mai mari bucătari din secolul 20

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Bucătarul francez Michel Guérard, unul dintre cei mai talentaţi bucătari ai secolului XX, a murit.

Bucătarul francez Michel Guérard, 91 de ani, deţinător a trei stele în ghidul Michelin din 1977, a murit în noaptea de duminică spre luni la reşedinţa sa din nord-vestul Franţei, conform unui anunţ făcut de anturajul său, transmite AFP care preia presa locală.

"Michel Guérard a murit la domiciliul său peste noapte", a declarat pentru AFP Florence Pelizzari, secretara sa şi Philippe Brethes, primarul din Eugénie-les-Bains, comună din Landes, unde se află celebrul său restaurant, "Les Prés d'Eugénie".

Primul bucătar francez care a apărut pe coperta revistei Time, Michel Guérard este considerat de unii critici şi de numeroşi colegi de breaslă drept unul dintre cei mai talentaţi bucătari ai secolului XX.

Din anii 1970 el a revoluţionat gastronomia fiind unul dintre bucătarii ce au introdus conceptul de "nouvelle cuisine", şi a inventat un nou meniu savuros pentru o "bucătărie pentru slăbire", prin care se adresa gurmanzilor preocupaţi de silueta lor.

Născut la 27 martie 1933 la Vétheuil, în regiunea pariziană, acest fiu de măcelar a fost nevoit să-şi abandoneze studiile foarte devreme. În timp ce visa să fie medic, şi-a făcut ucenicia într-o patiserie de lângă Paris.

Cel mai bun muncitor din Franţa la 25 de ani, Michel Guerard şi-a exersat talentele la Crillon, un hotel parizian de lux, apoi la Lido, fost cabaret din capitală, dar tocmai într-un 'boui-boui' din suburbiile pariziene (local ieftin, cârciumă) îşi dobândeşte scrisorile de nobleţe.

În 1965 a cumpărat un mic bistro nord-african în Asnieres, la nord-vest de Paris. După un început dificil, a adus tot Parisul în acest stabiliment numit "Pot-au-feu", înainte de a se stabili în Landes în 1974, unde celebrul ghid gastronomic francez Michelin i-a acordat trei stele în 1977.

"O viaţă emoţionantă şi pasională", şi-a descris el călătoria prin viaţă - de la copilul "care a avut 'norocul' să prindă războiul şi să-i fie foame şi frig pentru ca apoi să poată pune totul în perspectivă", scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel