A murit ultimul preşedinte al Sovietului Suprem al URSS
Autor: Bogdan Cotigă | Publicat pe: 10 ian 2019, 06:13
WhatsApp
Ultimul preşedinte al Sovietului Suprem al Uniunii Sovietice, Anatoli Lukianov, adversar înverşunat al reformelor promovate de Mihail Gorbaciov, a murit la 88 de ani, au informat miercuri agenţiile ruse de presă, transmite AFP.

Anatoli Lukianov a ajuns în 1990 la preşedinţia Sovietului Suprem, organul legislativ al fostei URSS, înlocuindu-l pe Mihail Gorbaciov, ales la acea dată în noua funcţie de preşedinte al Uniunii Sovietice. El a criticat deschis programul de reforme al lui Mihail Gorbaciov şi a fost închis după tentativa de lovitură de stat pusă la cale în august 1991 de conservatorii din rândul ierarhiei sovietice.

Închisoare timp de doi ani


Acuzat că a susţinut puciul ratat, el a rămas în închisoare până în decembrie 1992. Ulterior, a fost deputat comunist în Duma de Stat, Camera inferioară a parlamentului rus, între 1993 şi 2003. Născut pe 7 mai 1930 la Smolensk (vestul Rusiei), el a fost avocat de profesie şi a urcat rapid toate eşaloanele nomenclaturii sovietice. Anatoli Lukianov 'a trăit viaţa unui adevărat patriot', a comentat miercuri prim-secretarul Partidului Comunist din Federaţia Rusă, Ghennadi Ziuganov, pentru agenţia Tass.

VEZI ȘI:

Război Siria. Putin, răspuns dur către Israel

Oficial rus: NATO încearcă să atragă Rusia într-o nouă cursă a înarmării

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?