Data publicării:

A murit Sammy Basso, cel mai longeviv pacient diagnosticat cu progerie. Avea doar 28 de ani 

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
A murit Sammy Basso, cunoscut pentru boala rară de care suferea. 

Sammy Basso, cel mai longeviv supraviețuitor al bolii genetice rare progeria, a murit la vârsta de 28 de ani, a anunțat duminică Asociația Italiană Progeria.

Progeria, cunoscută și sub numele de sindromul Hutchinson–Gilford (HGPS), determină o îmbătrânire rapidă, ceea ce face ca persoanele afectate să pară mai în vârstă decât sunt în realitate, cu o calitate a vieții redusă și o speranță de viață de doar 13,5 ani fără tratament, conform site-ului web al asociației.

Această boală afectează una din opt milioane de persoane născute, având o incidență globală de una la 20 de milioane.

Născut în 1995, în Schio, în regiunea Veneto din nordul Italiei, Basso a fost diagnosticat cu progeria la vârsta de doi ani. În 2005, el și părinții săi au fondat Asociația Italiană Progeria.

A devenit faimos prin documentarul National Geographic „Călătoria lui Sammy,” care povestește drumul său de-a lungul Route 66 din Statele Unite, de la Chicago la Los Angeles, alături de părinții săi și unul dintre cei mai buni prieteni, Riccardo.

„Astăzi, lumina noastră, ghidul nostru, s-a stins. Mulțumim, Sammy, pentru că ne-ai făcut parte din această viață minunată," a scris asociația pe pagina sa de Instagram.

Există doar 130 de cazuri recunoscute de progeria clasică în întreaga lume, dintre care patru sunt în Italia.

Cu toate acestea, Asociația Italiană Progeria estimează că ar putea exista până la 350 de cazuri, deoarece acestea pot fi dificil de depistat, în special în țările în curs de dezvoltare.

Lupta cu progeria

Sammy Basso și-a dedicat viața studierii sindromului rar de care suferea, iar în 2018 a absolvit Facultatea de Științe Naturale a Universității din Padova (nordul Italiei), cu o lucrare de diplomă despre posibile terapii menite să încetinească progresia bolii. În 2005, deși era încă un copil, el a fondat, din proprie inițiativă, împreună cu părinții săi, Asociația Italiană pentru Progerie "Sammy Basso", având ca scop sprijinirea cercetării și strângerea de fonduri pentru studii științifice.

Notorietatea internațională a dobândit-o prin numeroasele sale apariții în media, unde a atras atenția publicului asupra sindromului său, precum și prin participarea la un documentar celebru realizat de National Geographic despre o călătorie în Statele Unite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel