Data actualizării:
Data publicării:

A murit prințul Mihai Dimitrie Sturdza

Autor: Tudor Curtifan | Categorie: Stiri
WhatsApp

Principele Mihai Dimitrie Sturdza a murit.

Mihai Dimitrie Sturdza s-a stins din viață la Paris, la vârsta de 86 de ani.

„Principele Mihai Dimitrie Sturdza, născut în 1934, la Bucureşti, este descendentul uneia dintre cele mai vechi şi mai ilustre familii domnitoare şi boiereşti din Moldova, care a dat doi domnitori în Moldova, Ioniţă Sandu Sturdza (a domnit între 1822 şi 1828) şi Mihail Sturdza (a domnit între 1834 şi 1849), un prim-ministru al României, D.A. Sturdza (care a fost şi preşedinte al Academiei Române, şi preşedinte al Partidului Naţional Liberal), înalţi dregători, cărturari, miniştri, militari, artişti.

Este, de asemenea, urmaş al familiei boiereşti Manu, care l-a dat pe generalul Gheorghe Manu, erou al Războiului de Independenţă, prim-ministru al României, ministru de Război şi de Finanţe, primar al Bucureştiului.

Mihai Dim. Sturdza este strănepot, în linie dreaptă bărbătească, al lui Mihail Vodă Sturdza”, potrivit portalului Povești cu Blazon.

Istoricul Lucian Filip-Iorga a deplâns, pe pagina personală de Facebook, trecerea în neființă a marelui aristocrat român. 

„O veste teribil de tristă vine de la Paris. A trecut la cele veșnice prințul Mihai Dim. Sturdza, un mare aristocrat român și un mare genealogist. L-am cunoscut în timpul facultății, am colaborat cu texte și fotografii la Enciclopedia familiilor boierești, ne-am întâlnit de nenumărate ori, la Paris și la București, la evenimente științifice, lansări de carte, cafele sau sindrofii mondene. A participat, împreună cu soția lui, Isabelle, la nunta Anei și a mea. Mi-a pus cu generozitate la dispoziție genealogia inedită a unei familii cu care mă înrudesc, Străjeștii, de la acel punct de pornire reușind ulterior să adaug noi și noi detalii și înrudiri. I-am admirat întotdeauna sobrietatea și hărnicia, pasiunea și spiritul de sacrificiu cu care și-a dedicat ultimele decenii din viață recuperării istoriei boierimii române”, spune istoricul Lucian Filip-Iorga.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel