A murit Alexandrina Cernov, româncă din Cernăuți, membră de onoare a Academiei Române / foto
Alexandrina Cernov, membră de onoare a Academiei Române, a trecut la cele veșnice.
Alexandrina Cernov, critic și istoric literar din nordul Basarabiei, de la Hotin, a trecut la cele veșnice la vârsta de 81 de ani. A fost profesor la Universitatea din Cernăuți, membru de onoare al Academiei Române (din 1992), membru fondator al Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuți, membru fondator și director executiv al Editurii „Alexandru cel Bun” și redactor-șef la revista trimestrială de istorie și cultură Glasul Bucovinei, potrivit Wikipedia.
Alexandrina Cernov a absolvit cursurile Facultății de Filologie a Universității din Cernăuți, după care a devenit critic și istoric literar, profesor universitar la Universitatea din Cernăuți.
În 1988 a fost cooptată în conducerea Fundației Culturale Române din București.
A lucrat în redacția emisiunilor în limba română la Televiziunea din Cernăuți și la Radio Ucraina Internațional.
În România a fost distinsă cu Premiul Fundației Culturale Române, Medalia Comemorativă „150 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu” și Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer. În 1992 a fost aleasă ca membru de onoare al Academiei Române.
Redactor șef la „Glasul Bucovinei”, revistă trimestrială de istorie și cultură, care apare sub auspiciile Institutului Cultural Român; articole în publicațiile Plai românesc, Arcașul, Revista română de istoria presei.
Editura „Alexandru cel Bun”
- Grigore C. Bostan și Lora Bostan: Literatura română din Bucovina de la 1775 pînă în anul 2000, 2000 (redactor Alexandrina Cernov).
- Valeriu Zmoșu: Un sat bucovinean de pe Valea Siretului: Pătrăuții de Jos, 2006 (text îngrijit de Alexandrina Cernov).
- Ilie Luceac: Discursurile lui Eudoxiu Hurmuzachi în Dieta Bucovinei.
- Alexandrina Cernov: Grupul etnic românesc din nordul Bucovinei (probleme de renaștere națională).
- Catarge tinere: din creația participanților la Festivalul de poezie "Ilie Motrescu 2005", 2007 (cuvânt înainte și redactare Alexandrina Cernov).
- Alexandrina Cernov și Ilie Luceac, fotografii de Mihail Cratofil: Cernăuți / Chernovtsy 1408-2008 (album), ediție română-engleză-ucraineană-germană, 2008.
- Alexandrina Cernov și Ilie Luceac: Pagini alese de literatură română și universală, 2008.
- Ilie Luceac: Familia Hurmuzăcheștilor, monografie (premiul Academiei Române).
- Caiete literare: Mihai Eminescu – viața și opera; Vasile Alecsandri – viața și opera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News