A murit actorul italian Roberto Herlitzka
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Acactorul italian Roberto Herlitzka a murit la vârsta de 86 de ani.

Actorul italian Roberto Herlitzka, preferat de regizori precum Marco Bellocchio sau Paolo Sorrentino, Luigi Comencini şi Nicole Garcia, a murit miercuri, la vârsta de 86 de ani, transmite AFP și Agerpres.

"Îl salutăm cu mare emoţie pe Roberto Herlitzka. La Mostra, ne vom aminti de el ca de unul dintre protagoniştii unor opere importante ale unor maeştri precum Marco Bellocchio şi Citto Maselli", conform unui mesaj publicat pe contul de X al Festivalului de Film de la Veneţia.

Unul dintre rolurile care i-au adus notorietatea este cel al fostului premier italian Aldo Moro din "Buongiorno, notte" de Marco Bellocchio.

"A fost un prinţ al teatrului şi cinematografului, un gigant căruia îi port o stimă enormă", a reacţionat regizorul Bellocchio, conform agenţiei de presă ANSA.

Roberto Herlitzka a mai colaborat cu Paolo Sorrentino ("La Grande Bellezza") şi a jucat în ultimul film al lui Paolo Taviani ("Leonora addio").

Roberto Herlitzka s-a născut la 2 octombrie 1937 în Torino, Italia. A fost cunoscut pentru versatilitatea sa și pentru cariera sa îndelungată în teatru, film și televiziune. Herlitzka a avut o prezență scenică remarcabilă și este apreciat pentru capacitatea sa de a se adapta la diverse roluri, de la comedie la dramă.

Cariera în Teatru

Roberto Herlitzka și-a început cariera în teatru, unde a lucrat cu unii dintre cei mai importanți regizori italieni. A interpretat numeroase roluri în piese clasice și moderne, demonstrându-și talentul actoricesc și versatilitatea.

Cariera în Film

Herlitzka a debutat în film în anii '70 și de-a lungul anilor a apărut în numeroase producții italiene. Unele dintre cele mai notabile filme în care a jucat sunt:

1. "Il Divo" (2008) - Regizat de Paolo Sorrentino, filmul este o biografie a politicianului italian Giulio Andreotti. Herlitzka îl interpretează pe Eugenio Scalfari.

2. "Buongiorno, notte" (2003) - Un film regizat de Marco Bellocchio, bazat pe răpirea și asasinarea politicianului italian Aldo Moro. Herlitzka joacă rolul lui Aldo Moro, oferind o performanță profundă și emoționantă.

3. "Sotto falso nome" (2004) - În acest film, Herlitzka joacă alături de Daniel Auteuil și Greta Scacchi. Este un thriller despre un scriitor care trăiește sub o identitate falsă.

4. "Miele" (2013) - Regizat de Valeria Golino, filmul prezintă povestea unei femei care ajută oamenii să-și pună capăt vieții în mod asistat. Herlitzka joacă un rol secundar, dar memorabil.

5. "La grande bellezza" (2013) - Regizat de Paolo Sorrentino, filmul a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film străin. Herlitzka apare într-un rol mic, dar important.

Herlitzka a apărut și în numeroase producții de televiziune și filme de televiziune, demonstrându-și capacitatea de a aborda diverse genuri și tipuri de roluri. De asemenea, este cunoscut pentru implicarea sa în dublaj, împrumutându-și vocea unor personaje din diverse producții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel