A înflorit rhododendronul. Culmile Carpaților, colorate în roz / FOTO
Rhododendronul, cunoscut popular sub denumirea de bujor de munte, a înflorit și a colorat în roz crestele Carpaților.
Rhododendronul, cunoscut sub denumirile de trandafir de munte, bujor de munte ori smârdar, este un gen de plante originar din estul Asiei. Face parte din familia Ericaceae și cuprinde aproximativ 1000 specii de arbori și arbuști.
Pe rețelele de socializare au apărut fotografii din Parcul Natural Bucegi, unde culmile montane sunt cuprinse în totalitate de culoarea bujorului de munte.
De asemenea, au apărut fotografii și din Munții Făgăraș, de pe valea Sâmbetei.
Smârdarul, așa cum este denumit popular bujorul de munte, crește spontan în tufe pitice în zona alpină. Fiind o plantă care crește în condiții climaterice și de relief foarte specifice, el nu tolerează transplantări, lucru care face imposibilă introducerea acestuia în grădini. Frumusețea florilor sale - care emană un miros și o aromă asemănătoare vișinelor - și care apar de obicei pe la sfârșitul lunii iunie și la începutul lunii iulie, și raritatea sa, fac ca smârdarul să fie ocrotit de lege. Smârdarul este peren și își păstrează frunzele verzi tot timpul anului, potrivit Dicționarului Dendrofloricol și Dicționarului Enciclopedic Român.
Smârdarul face parte din familia Ericaceae și în ciuda numelui alternativ de "bujor de munte", nu trebuie confundat cu bujorul propriu-zis (Paeonia officinalis) care face parte dintr-o altă familie botanică, respectiv Paeoniaceae. Un alt nume popular este cel de "cocozar".
Florile smârdarului au proprietăți tămăduitoare pentru numeroase afecțiuni, făcând din acesta un adevărat panaceu[necesită citare]. Ele sunt mucilaginoase și conțin aminoacizi esențiali. Alți componenți activi sunt cristalele microsublimate și polifenolii. Din florile sale, aidoma petalelor trandafirului se preparau in trecut siropuri, dulceață și ceaiuri medicinale. Smârdarul a fost pus in evidență și clasificat pentru prima oara de botanistul austriac Theodor Kotschy (1813-1866), și de asemenea de maghiarul Lajos von Simonkai (1851-1910).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News