Data publicării:
A început Săptămâna Haferland. Fosta casă parohială Criț, reconstruită
Săptămâna Haferland, cel mai mare eveniment cultural din România dedicat promovării tradițiilor săseşti, a început, sâmbătă, și se va derula pe parcursul a zece zile, perioadă în care sunt asteptați câteva mii de saşi întorşi acasă şi turişti dornici să descopere un ţinut cu totul special.
Fosta casă parohială din satul braşovean Criţ, construită în secolul al XIX-lea, ar fi trebuit să fie renovată în 2012, însă tunci cnd au început lucrările, din cauza stării de degradare avansată, s-a prăbușit. Așa că a fost refăcută după planurile iniţiale şi transformată în obiectiv turistic, fiind inaugurată în cadrul "Săptămânii Haferland", eveniment cultural dedicat promovării tradiţiilor săseşti.
Inaugurarea clădirii, care a fost reconstruită după planurile iniţiale de Fundaţia Michael Schmidt şi care se va numi "Casa Kraus", după numele preotului care a construit-o în secolul al XIX-lea, Johann Kraus, a avut loc sâmbătă.
Casa Kraus arată ca în secolul al XIX-lea, dar cu dotări specifice secolului XXI, precum încălzire prin podea.
Biserica fortificată din Criţ şi-a recăpătat farmecul de odinioară în 2013
Actuala biserică evanghelică fortificată din Criţ are o istorie de peste şapte veacuri, biserica iniţială, amintită pentru prima dată în 1270, prăbuşindu-se, iar procesul efectiv de fortificare începând abia în secoului al XV-lea.
La iniţiativa şi sub coordonarea Fundaţiei Michael Schmidt, orga bisericii a fost supusă unui proces laborios de restaurare, care a costat aproximativ 50.000 de euro.
De asemenea, şi lăcaşul de cult a fost renovat în totalitate, cu o finanţare europeană obţinută de Biserica Evanghelică, recăpătându-şi farmecul de odinioară.
Actuala orgă cu 1450 tuburi, construită de maestrul Johann Thois la începutul secolului XIX, a fost supusă unor reparații în 1908 de către firma Einschenk din Brașov.
În ultimii ani, starea sa nu mai permitea utilizarea la parametri normali. Pentru a atrage atenția asupra nevoii de restaurare, muzicieni locali au inițiat evenimente în biserica din Criț, ca de exemplu concertul Laudate din anul 2009. La inițiativa Fundației Michael Schmidt s-a demarat în anul 2011 restaurarea acestei orgi istorice, având sprijinul activ al Asociatiei Saşilori plecaţi din Criț în Germania (HOG Deutsch-Kreuz).
De asemenea, multe persoane au ales sa facă donații, preluând patronajul tuburilor orgii. Operațiunile de restaurare au fost efectuate la atelierul din Hărman de către experții Barbara Dutli şi Ferdinand Stemmer din Elveţia.
Săptămâna Haferland
Aflat la cea de-a doua ediție, evenimentul are loc în perioada 15 - 24 august 2014, în aria geografică ce include localitățile Saschiz, Criț, Rupea, Viscri, Fișer, Meșendorf și Roadeș, cunoscută sub denumirea de Țara Ovăzului/ Haferland. Fiecare localitate inclusă în programul evenimentului va avea o zi în care se vor desfășura activităti specifice regiunii.
Ziua în care sunt au fost așteptați cei mai mulți turiști, sâmbătă, 16 august, estea fost dedicată satului Criț. Programul s-a întins pe parcursul întregii zile și a inclus inclus: inaugurarea Casei Kraus pe locul fostei case parohiale, un concert de orgă în cadrul bisericii fortificate, plimbări cu balonul cu aer cald și un bal tradițional săsesc, cu participarea trupei Amazonas Express.
Turiștii care vizitează regiunea pe parcursul celor 10 zile pot participa la concerte, slujbe religioase, picnicuri, drumeții prin pădure și trasee cu bicicleta, precum și la alte activități de petrecere a timpului liber.
Ediția de anul acesta se desfășoară sub înaltul patronaj Dr. Günter Krings - Secretar de Stat în Ministerul de Interne în Germania și Membru în Bundestag, al domnului Dr. Bernd Fabritius – Președinte al Federației Mondiale a Sașilor și Membru în Bundestag și al domnului Ovidiu Victor Ganţ -Deputat în Parlamentul României din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR).
Inițiatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt, împreună cu Fundația Peter Maffay / Tabaluga, susținute de Fundația Adept, Fundația Mihai Eminescu Trust și Consiliul Local Bunești, își propun să sprijine activ conservarea moștenirii culturale a sașilor, inclusiv promovarea turistică a acestei zone.
Investițiile realizate în acest scop până în prezent sunt de ordinul milioanelor de euro, fondurile fiind obținute din donațiile sașilor plecați din țară, dar și prin contribuția și efortul personal al unor membri ai comunității care au revenit în România și sunt deținătorii unor afaceri de succes. Programul complet al manifestărilor il găsiți pe website-ul evenimentului: http://www.haferland.ro/programm_ro.html.
Regiunea a fost denumită „Țara Ovăzului" sau Haferland, întrucât localnicii obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News