Data publicării:

A început Festivalul Internațional de Film Buzău – BUZZ, dedicat filmului european

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Cultura
WhatsApp

Festivalul Internațional de Film Buzău – BUZZ, un festival dedicat filmului european, a ajuns, în 2020, la cea de-a cincea ediție, care se va desfășura în perioada 21-26 noiembrie.     

Aniversarea se va desfășura exclusiv online în 2020, din cauza măsurilor de siguranță impuse de autorități în contextul pandemiei, iar filmele difuzate în cadrul festivalului vor putea fi urmărite prin intermediul platformei Vimeo (www.vimeo.com). 

Cinefilii sunt invitați să se bucure de filme românești și europene pe toate gusturile, având în fiecare zi la dispoziție minimum 4 filme. Acestea vor putea fi urmărite timp de 24 de ore pe platforma Vimeo (cu excepția filmelor din competiție, care vor fi disponibile timp de 48h), link-urile de vizionare fiind disponibile pe pagina de Facebook BUZZ IFF, dar și pe site-ul buzz-iff.com. Toate titlurile vor putea fi urmărite gratuit. Majoritatea filmelor din competiție sunt difuzate în premieră în România.

Dintre surprizele cinematografice de anul acesta, menționăm: 

Acasă, documentarul multipremiat, regizat de Radu Ciorniciuc, spune povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată – Parcul Natural Văcărești – și a devenit primul parc natural urban din România. Filmul a fost premiat la festivaluri de prestigiu, precum Sarajevo, Sundance Film Festival, Salonic, Cracovia etc. 

Secțiunea necompetițională BUZZ Women, dedicată filmelor realizate de femei, revine cu o serie de proiecții speciale de neratat:

Creativ, un film documentar realizat de Ioana Grigore, spune povestea grupului muzical de jazz de avangardă Creativ, fondat de pianistul Harry Tavitian. Acesta, împreună cu percuționistul Corneliu Stroe, au oferit spațiului românesc jazz-ul cu influențe etno într-o formă nemaiauzită, avându-și începutul și apogeul muzical în anii ’80.

Tot în această secțiune va fi difuzată și drama Copilul Problemă (System Crasher), în regia Norei Fingscheidt, câștigător al Ursului de Argint la Festivalul de Film de la Berlin și propunerea Germaniei la Premiile Oscar în 2019. 

Și cei mai mici dintre spectatori se vor putea bucura de BUZZ, la fel ca în fiecare an, cu filme dedicate lor, precum: Ziua Ciocolatei, un film misterios, inspirat de stilul anime, în regia lui  

Jacek Piotr Bławut sau documentarul Cât de mare e Galaxia?, în regia Kseniei Elyan, o cheie spre înțelegerea libertății, cunoașterii și civilizației în vastele întinderi ale Siberiei, la sute de kilometri depărtare de așezările umane, prin ochii unui băiețel localnic de șapte ani. Tot lor festivalul le-a pregătit ateliere-surpriză, online, la care vor putea participa cu înscriere prealabilă. 

„Trebuie să facem eforturi să ne adaptăm acestei perioade, care se pare că va ține mult timp. Să încercăm să ne ducem viața așa cum trebuie, chiar dacă avem foarte multe constrângeri. Dar Buzăul merge mai departe, pentru că trebuie să se dezvolte și din punct de vedere cultural. Cultura este sufletul unei nații, iar Buzăul nu trebuie să își oprească acțiunile culturale,” a declarat Constantin Toma, Primarul Municipiului Buzău. 

Din cele două jurii ale festivalului în 2020 fac parte actrița Maria Obretin, regizorii Mihai Dragolea, Dumitru Grosei și Daniels Joffe, distribuitorul de film Monica Felea, producătorii de film Laura Baron și George Kalomenopoulos și fotograful Miluță Flueraș. Aceștia vor juriza cele patru categorii competiționale: lungmetraj ficțiune, film documentar, scurtmetraj și film studențesc și vor decide care sunt filmele câștigătoare din fiecare categorie la cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Film Buzău. 

Programul Festivalului va fi disponibil pe pagina de Facebook BUZZ IFF și pe www.buzz-iff.com.

„Este un an atipic, care ne-a îndepărtat, din păcate, de cultură și de film, așa cum eram obișnuiți să îl experimentăm, în sala de cinema. Dar echipa BUZZ a căutat cele mai bune moduri de a continua, online, festivalul devenit deja tradițional în Buzău. Sperăm să avem cât mai mulți spectatori alături de noi la proiecțiile virtuale și, deși ne este dor de energia unui eveniment fizic, de bucuria și implicarea voluntarilor noștri și de întâlnirile față în față cu spectatorii și invitații noștri, am căutat cele mai valoroase filme și vom fi alături, chiar dacă situația ne impune să ne sărbătorim online,” declară echipa Festivalului Internațional de Film Buzău. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel