A început Festivalul Internațional de Film NexT
127 de scurtmetraje în 2 competiții și 15 programe speciale. Muzicaluri, comedii, experimente formale inedite, călătorii în lumi îndepărtate și multă fantezie, le găsești pe toate la NexT IFF.
127 de scurtmetraje în 2 competiții și 15 programe speciale. Muzicaluri, comedii, experimente formale inedite, călătorii în lumi îndepărtate și multă fantezie, le găsești pe toate la NexT IFF.
Festivalul Internațional de Film NexT, care va avea loc în perioada 22-26 iunie 2017, aduce și anul acesta pe ecranele românești scurtmetraje ale unor nume sonore ale cinematografiei internaționale prin intermediul unor secțiuni deja consacrate în cadrul festivalului: European Film Academy: Short Matters! Tour și Arthouse Shorts.
Lista regizorilor din cadrul acestor două programe include nume precum Apichatpong Weerasethakul (regizor premiat la Cannes pentru filme precum Uncle Bonmee who can recall his past lives, Tropical Malady sau Blissfully yours), dar și o serie de realizatori emergenți ale căror scurtmetraje au fost nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film.
Filmele incluse în selecția NexT11 își propun să fie, înainte de toate, un prilej de reflecție și de discuție. Parables of Today, o secțiune nouă pe agenda festivalului, adresează realitățile socio-politice ale acestei decade, de la războiul din Siria la valul de refugiați de război.
Două dintre cele mai îngrijorătoare realități socio-politice actuale, războiul sirian și valul de refugiați, al căror număr ar fi ajuns la 21,3 milioane de persoane, conform statisticilor UNCHR, sunt interogate prin intermediul filmului în secțiunea Parables Of Today, într-o invitație la reflecție profundă asupra modului în care nuanțăm termeni și opoziții, precum locuitor și migrator, colonizator și colonizat, refugiat și imigrant, adăpost și acasă.
Abandonând rigiditatea discursului pur jurnalistic și tratând într-un mod mai degrabă artistic subiecte care au acaparat în mod inevitabil prim-planul mediatic, cele cinci filme prezentate (patru scurt-metraje și un mediu-metraj) îmbină atât material documentar original, cât și material de arhivă, lasând loc pentru interpretări ample, pentru asocieri aparte între varii concepte politice și filozofice.
Cât se poate de politice în abordare sunt și scurtmetrajele incluse în secțiunile LGBT și NexT Is Feminist, a căror prezență pe agenda festivalul se dovedește a fi mai necesară ca oricând în lumina recentelor evenimente politice.
Cele mai bune scurtmetraje grecești ale ultimilor ani se văd sâmbătă, 24 iunie, la Cinema Elvira Popescu. Iar după proiecție, te așteptăm să ne delectăm în grădina cinematografului cu bunătățuri culinare grecești anume pregătite ca să te simți ca în mijlocul Eladei.
Vineri, 23 iunie, tot la Elvira Popescu avem NexT On The Menu - scurtmetraje despre plăcerea de a găti, dar și de a mânca, prezentate de French Revolution.
Cu părul ciufulit și coșuri pe bărbie, capabili să dramatizeze cele mai mici întâmplări și să reducă la absurd evenimente importante, adolescenții fascinează prin imprevizibil. Iar atunci când devin personaje de film, adolescenții (de la cel mai banal la cel mai excentric) amuză, șochează, inspiră curiozitate și expiră fum de țigară.
Forever Young
Prime dăți, rebeliune fără cauză, nihilism adolescentin, exaltare și visare – un cocktail de hormoni și o doză bună de nesiguranță care sperăm că îi vor fascina și emoționa atât pe cei mai tineri dintre spectorii NexT, cât și pe cei trecuți de ceva vreme de perioada adolescenței, dar care rămân în spirit Forever Young.
Sexualitatea în toate formele ei a fost dintotdeauna cea mai mare frământare a adolescenței: trezirea sexuală, căutarea identității sexuale, primele dăți, lipsa experienței dublată de obsesia de a ști cât mai multe despre sex și multă-multă frustrare. Dar cine poate ști oare cum vor fi adolescenții viitorului sau dacă oamenii vor mai face sex pe atunci?
Este exercițiul de imaginație de la care pleacă Retrosexe, un scurtmetraj SF plasat în 2034, într-o lume în care contactul sexual a fost considerat periculos și interzis, iar o priză sau un laptop sunt tehnologii de mult depășite. În acest context, niște adolescenți încearcă să descopere ce înseamnă sexul retro și ce plăceri ascunde el plecând de la colecția de filme porno pe care bunicul unuia dintre ei a stocat-o pe un laptop.
NexT On The Menu
Despre primii pași în viața sexuală și stângăcia lor vorbesc și comediile Mutants și About the birds and the bees. În Mutants, povestea unui puști ai cărui hormoni care fierb nu îl lasă să se concentreze când joacă baseball, se intersectează cu povestea antrenorului său care intră în bucluc cam din aceleași motive, toate în cel mai nepotrivit moment cu putință. Iar în About the birds and the bees un polițist care iartă un băiat pentru că a intrat prin efracție într-o farmacie pentru a face rost de pastila de a doua zi pentru iubita lui cu care abia făcuse sex are parte de o surprinză nu tocmai plăcută când se întoarce acasă.
O latură un pic mai twisted a sexualității face subiectul scurtmetrajului Les Incapables. Un SF cu ceva din filmele lui Xavier Dolan sau Yann Gonzalez, Les Incapables urmărește o relație frate-soră care alunecă de la co-dependență spre un joc sexual incestos.
Misterele sexului și sexualității sunt explorate și în animația cvasi-experimentală Kosmos. Scurtmetrajul prezintă o poveste de dragoste pe repede-nainte care începe cu o întâlnire care aduce cu povestea Prințesa și broscoiul , între un el și o ea nenumiți, și culmină cu momentul unei treziri sexuale care transcede planul terestru.
Adolescența este totodată și vârsta la care se sudează anturaje și se formează identități. Backgroundul nostru social și cultural este în mare măsură determinat de locul unde ne-am născut și în care am fost crescuți. O temă abordată în mod jucăuș de scurtmetrajul Crack – o poveste despre “băieți de cartier” prinși de febra unui joc cu castane care crează o întreagă isterie. Mult antrenament, transpirație, nervi, lacrimi și violență sunt puse în spatele acestui joc care devine o bătălie între găști.
Totuși, dintre toate posibilele prime dăți, cea mai brutală și confuzantă rămâne confruntarea cu moartea și însemnătatea ei. În scurtmetrajul Rest in peace, un grup de adolescenți goth-hipster organizează un ritual de comemorare alternativ pentru prietena lor care și-a pierdut viața. Un foc de tabără și câteva vorbe frumoase spuse în amintirea fetei. Doar că adolescenții au un ritual al lor, nu mai puțin arbitrat sau chiar absurd decât oricare altul, care sfârșește prin a pune sub semnul întrebării practica lui “despre morți numai de bine”.
European Film Academy: Short Matters! Tour este turneul organizat de Academia Europeană de Film pentru a prezenta scurtmetrajele nominalizate la Premiile Academiei într-o serie de festivaluri şi instituţii din Europa. Cele 13 filme abordează genuri cinematografice diverse în registre diferite, vorbind despre teme actuale:
9 Days - From my window in Aleppo (semnat de Thomas Vroege, Floor van der Meulen și Issa Touma), câștigătorul premiului pentru cel mai bun scurtmetraj la ediția de anul acesta, surprinde primele nouă zile ale conflictului din Aleppo prin ochii celebrului fotograf sirian Issa Touma.
Tema războiului este abordată și în animația regizată de Florian Grolig, In the distance, ce urmărește un personaj care s-a autoizolat în apartamentul său pentru a sta departe de haosul unui conflict armat.
Într-un complet altfel de registru, Samuel Lampert abordează cu mult umor, în The Wall, problema locuirii, folosind drept pretext pentru o astfel de discuție momentul în care personajul principal decide să bată un cui pentru a agăța o fotografie. Zgârie-norii fără personalitate ai Honk-Kong-ului, care ascund locuinţe înghesuite în care trăiesc diverşi anonimi, devin teritoriul de joacă al regizorului.
Programul Arthouse Shorts va putea fi urmărit joi, 22 iunie 2017, începând cu ora 20.00, la Cinema Elvira Popescu, biletele fiind deja disponibile pe Eventbook.ro.
Arthouse Shorts demostrează că scurtmetrajul nu este un gen minor, dedicat realizatorilor care se pregătesc să debuteze în lungmetraj. Filmele din această secțiune sunt făcute de regizori deja cunoscuți în cinemaul de artă, care au decis să se întoarcă, într-un film recent, la formatul scurt. Programul Arthouse Shorts a fost creat tocmai pentru a le găsi un loc în festival: numele lor sunt prea sonore ca să mai apară pe lista concurenților din competiție, iar filmele sunt prea bune ca să lipsească.
Filmul Vapoural lui Apichatpong Weerasethakul este o meditație cu subtext politic despre abilitatea aparatului de filmat de a revela și de a ascunde în același timp. Plasat în viitor, The Hunchback al regizorilor Gabriel Abrantes și Ben Rivers este o distopie care dă în vileag agresivitatea naturii umane. Folosindu-se de pretextul unui team building organizat de o corporație, protagonistul riscă să devină victima propriilor colegi.
The Hedonists în regia lui Jia Zhang-ke este o comedie care urmărește încercarile a trei bărbați de a-și găsi un loc de muncă în urma închiderii minei în care obișuiau sa lucreze.
Inspirat de povestea femeii care a construit conacul Winchester, popular pentru arhitectura sa nefuncțională, cu uși care nu duc nicăieri și scări care sfârșesc în tavan, scurtmetrajul Sarah Winchester, Ghost Opera în regia lui Bertnard Bonello evocă amintirea controversatului personaj și povestea care stă în spatele construcției neobișnuite.
„NexT își continuă misiunea de a promova formatul de scurtmetraj și de a aduce în fața publicului românesc filmele unor cineaști promițători, selecția festivalului reunind și anul acesta filme cât se poate de diferite, atât tematic, cât și stilistic, mergând de la musicaluri și comedii, la filme-eseu și experimente formale inedite. Într-un moment în care lumea pare să fie din ce în ce mai divizată, în care diferențele de gen, de clasă, de rasă, de naționalitate sau etnie, de apartenență religioasă sau politică sunt din ce în ce mai speculate și instrumentalizate în discursuri instigatoare la ură, NexT își propune să facă din cinema un catalizator, un punct de pornire într-o discuție despre ideea de comunitate înțeleasă în sens extins și despre importanța celebrării și îmbrățisării diferențelor dintre noi“, a declarat Oana Ghera, unul dintre selecționerii festivalului.
Ediția de anul acesta se va desfășura între 22 și 26 iunie la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvira Popescu și, așa cum publicul NexT s-a obișnuit deja, alte câteva spații alternative.
Festivalul Internaţional de Film NexT a fost înfiinţat în 2006 în memoria regizorului Cristian Nemescu şi sound designerului şi compozitorului Andrei Toncu şi este organizat de Societatea Culturală NexT cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România, Institutului Cultural Român. Ajuns la cea de-a 11-a ediţie, NexT se va desfăşura anul acesta între 22 şi 26 iunie 2017.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News