A început Convenția Democrată (SUA). Kamala Harris, favorita lui Biden pentru Casa Albă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Președintele Joe Biden a subliniat importanța Kamalei Harris ca figură centrală în campania Partidului Democrat pentru Casa Albă împotriva republicanului Donald Trump, printr-un discurs susținut luni în cadrul Convenției Naționale Democrate. Biden a elogiat-o pe vicepreședinta sa, descriind-o ca fiind o speranță semnificativă pentru protejarea democrației americane, transmite Reuters.

Biden a urcat pe scenă în prima seară a Convenției Naționale Democrate, fiind întâmpinat cu o ovație prelungită din partea susținătorilor partidului și oferindu-le un discurs de rămas bun după o carieră de jumătate de secol în serviciul Partidului Democrat, deși mai are încă cinci luni de mandat.

Emoționat, și-a șters lacrimile după ce a fost prezentat de fiica sa, Ashley, și a salutat mulțimea care ținea pancarte cu mesajul „We (heart) Biden”. Cu un zâmbet larg, le-a răspuns oamenilor: „Vă iubesc!”.

„Sunteți gata să votați pentru libertate? Sunteți gata să votați pentru democrație și pentru America? Permiteți-mi să vă întreb: sunteți pregătiți să o alegeți pe Kamala Harris și pe Tim Walz?” a întrebat Biden.

Discursul lui Biden

Criticându-l pe Trump, Biden a promis că va fi „cel mai bun voluntar” pe care Harris și guvernatorul din Minnesota, Tim Walz, îl vor avea vreodată. Discursul său de la Chicago a deschis un eveniment de patru zile plin de entuziasm pentru Harris și de ușurare că Biden și-a abandonat propria candidatură în scopul realegerii, sprijinind-o pe aceasta pentru a-i succeda la Casa Albă, adaugă sursa citată.

Decizia lui Biden de a se retrage, luată pe 21 iulie, a venit după presiuni intense din partea liderilor de partid, care se temeau că, la cei 81 de ani, acesta ar fi prea "în vârstă" pentru a câștiga sau pentru un mandat de încă patru ani.

„Iubesc această slujbă, dar îmi iubesc țara și mai mult”, a declarat Biden, provocând scandări de „Te iubim, Joe!”. Biden, care a fost vicepreședinte al primului președinte de culoare al SUA, Barack Obama, îndeamnă acum democrații să se unească în spatele unei candidate care, dacă va triumfa pe 5 noiembrie, va deveni prima femeie de culoare și cu origini sud-asiatice aleasă președinte al Statelor Unite.

Kamala Harris i s-a alăturat lui Biden pe scenă pentru o îmbrățișare după încheierea discursului acestuia.

Retrospective

Cu doar o lună în urmă, Biden spera să țină un discurs de mare anvergură în această săptămână pentru a accepta nominalizarea democrată pentru un nou mandat de patru ani. În schimb, acum, Joe Biden va pleca în California pentru o vacanță.

Biden și-a retras candidatura după ce o performanță dezamăgitoare în dezbaterea cu Trump, din 27 iunie, a determinat aliați de lungă durată, mari donatori și alți susținători ai partidului să îi ceară să se retragă.

În discursul său, Biden a subliniat realizările administrației sale – cum ar fi revigorarea economiei SUA și consolidarea alianțelor internaționale – și a pledat pentru alegerea lui Harris ca succesoare la Casa Albă.

Biden a condamnat rasismul și supremația albă care continuă să afecteze America, afirmând că acestea nu au loc în țară. Biden a făcut o comparație între Harris, fost procuror, și Trump, cercetat pentru fapte de natură penală, catalogând ceea ce el a numit "eșecuri de politică externă ale fostului președinte", acuzându-l că s-a supus președintelui rus Vladimir Putin și că a lăsat NATO în ruine.

Biden l-a criticat dur pe Trump pentru că a descris Statele Unite ca o națiune în declin. „El este cel care a pierdut”, a mai spus Biden.

Apariția-surpriză a Kamalei Harris

Mai devreme azi-noapte, Kamala Harris, în vârstă de 59 de ani, și-a făcut apariția în mod surprinzător, stârnind aplauze din partea mulțimii, în timp ce a promis că îl va învinge pe Trump.

„Să luptăm pentru idealurile pe care le prețuim și să ne amintim mereu că, atunci când luptăm, câștigăm!” a declarat Harris în aplauzele publicului. Ea va accepta oficial nominalizarea joi.

Democrații și-au exprimat, de asemenea, susținerea pentru Hillary Clinton, candidata la președinție din 2016 care a pierdut în fața lui Trump, spulberând astfel speranțele de a instala prima femeie la Casa Albă.

Clinton, care a devenit prima femeie ce a obținut nominalizarea unui mare partid american pentru președinție, a fost primită cu ovații îndelungate atunci când a urcat pe scenă luni.

„Povestea vieții mele și istoria țării noastre ne arată că progresul este posibil, dar nu garantat”, a spus Clinton, care a pierdut, de asemenea, cursa pentru nominalizarea din 2008 în fața lui Obama.

Ea l-a lăudat pe Biden pentru că a restabilit decența, demnitatea și competența la Casa Albă.

„Și acum, scriem un nou capitol în povestea Americii”, a spus Clinton. „Kamala are caracterul, experiența și viziunea necesare pentru a ne conduce înainte”, a mai spus aceasta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel