Data publicării:
Concurs DIRECTORI școli 2021, dezbatere publică - DOCUMENTE
A fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Educației proiectul de metodologie privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru directorii de școli, grădinițe și licee.
Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică proiectul de metodologie privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar, scrie Agerpres.
DRAFT METODOLOGIE CONCURS DIRECTORI
Criteriile pentru ocuparea funcției de director
Potrivit proiectului, pentru a ocupa funcţia de director sau de director adjunct, un cadru didactic trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii:
* să fie absolvent de învăţământ superior cu diplomă de licenţă sau atestat de echivalare potrivit legislaţiei în vigoare;
* să fie titular în învăţământul preuniversitar, având încheiat contract de muncă pe perioadă nedeterminată;
* să aibă o vechime în învăţământul preuniversitar de minim 5 ani;
* să aibă calificativul 'Foarte bine' acordat în ultimii 2 ani şcolari lucraţi efectiv la catedră în funcţii didactice sau în funcţii de conducere din unităţi de învăţământ/inspectorate şcolare/casele corpului didactic/Palatul Naţional al Copiilor/Ministerul Educaţiei ori în funcţii de îndrumare şi control din inspectorate şcolare/funcţii de specialitate specifice Ministerului Educaţiei;
* să nu fi fost sancţionat disciplinar în ultimul an şcolar anterior anului desfăşurării concursului;
* să nu fi fost lipsit de dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în învăţământ prin hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală;
* să fie apt din punct de vedere medical pentru îndeplinirea funcţiei;
* să nu fi avut statutul de 'lucrător al Securităţii' sau 'colaborator al Securităţii'.
Probele concursului
Proiectul prevede că probele din cadrul concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi de director adjunct din unităţile de învăţământ sunt următoarele:
* O probă scrisă care constă în rezolvarea de către candidaţi, în maximum 120 de minute, a unui test standardizat cu 50 de itemi, cu un singur răspuns corect, prin care se evaluează capacităţi şi competenţe relevante pentru activitatea de management educaţional. Fiecare item corect rezolvat se notează cu două puncte. Nota se obţine prin împărţirea la 10 a sumei punctajelor obţinute.
* Un interviu susţinut în faţa unei comisii de evaluare, cu durata de 60 de minute pentru fiecare candidat, în cadrul căruia se evaluează competenţele de management strategic, operaţional şi de comunicare, prin prezentarea unui plan de dezvoltare al şcolii pentru care candidează, abilităţile de rezolvare a unor situaţii-problemă, raportat la contextul şi specificul unităţii de învăţământ pentru care candidează, competenţele digitale, printr-o probă practică de utilizare a calculatorului.
"Este declarat "admis" la proba scrisă candidatul care a obţinut cel puţin nota 7. Pot participa la proba de interviu doar candidaţii declaraţi admişi la proba scrisă", se precizează în proiect.
Conform calendarului, între 21 şi 30 iunie se vor depune dosarele de înscriere la proba scrisă pe platforma informatică dedicată. În perioada 1-8 iulie se vor evalua dosarele de înscriere.
Proba scrisă a concursului se va desfăşura pe 27 iulie şi în aceeaşi zi vor fi afişate rezultatele.
Contestaţiile vor putea fi depuse pe 27 şi 28 iulie, iar rezultatele finale - pe 30 iulie.
Proba de interviu se va desfăşura între 11 octombrie şi 26 noiembrie, iar deciziile de numire se vor face în perioada 13 - 20 decembrie.
VEZI AICI LISTA PROIECTELOR CU CONSULTARE PUBLICĂ
Fără directori numiți din pix
„Vom organiza anul acesta concursuri pentru toţi directorii şcolilor din România. Aceste concursuri trebuie într-adevăr să aibă relevanţă, iar lumea să aibă încredere că în fiecare şcoală românească a fost selectat cel mai bun manager care îndeplineşte o serie de criterii obiective şi relevante pentru poziţia de director de şcoală. Conducerea fiecărei şcoli e un element extrem de important. Directorii de şcoală să nu mai fie numiţi ‚din pix’. Am avut 4.800 de directori numiţi în data de 9 ianuarie, de către inspectoratul şcolar al fiecărui judeţ, cu consultarea Consiliului de Administraţie.
Iar în data de 5 august expiră mandatele tuturor celor aproape 10.000 de directori şi directori adjuncţi din România. În cel mai rău caz va trebui ca în toamna acestui an să avem pentru fiecare şcoală din România să avem numită o conducere care să privilegieze net criteriile de competenţă în detrimentul politicului. Şcoala nu ar trebui să aibă de a face cu politicul", a anunţat Sorin Cîmpeanu în direct la DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News