A fost publicat Ghidul solicitantului pentru Schema de ajutor de stat în energie pentru sectorul agroalimentar
Se dau bani pentru sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice. Sesiunea de depunere a cererilor de finanțare se desfășoară între 9 și 23 noiembrie 2023.
MADR, prin AFIR, anunță publicarea pe site a condițiilor necesare pentru obținerea finanțării acordate prin Schema de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare.
Alocarea totală estimată pentru perioada 2023 – 2028 aferentă schemei de ajutor de stat este de 500 de milioane de euro. Bugetul mediu anual al schemei nu va depăși 150 de milioane de euro în cadrul fiecărei sesiuni.
Pentru sesiunea din 2023, alocarea de 150 de milioane este defalcată astfel: 100 de milioane de euro pentru capacități instalate mai mici de 1MW (energie eoliană și solară) și 50 de milioane de euro capacități instalate mai mari de 1MW (energie eoliană și solară).
Sursa finanțării pentru Schema de energie o reprezintă Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, iar administratorul schemei va fi Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
Valoarea ajutorului de stat este 100% nerambursabilă și nu poate depăși 20 de milioane de euro pentru un beneficiar.
Ce sume se dau pentru finanțarea producerii de energie eoliană, respectiv energie solară
Pentru energia eoliană, finanțarea acordată poate atinge maxim 1.400.000 de euro per megawatt (MW) pentru capacitățile instalate mai mici sau egale cu 1 MW și maxim 700.000 de euro per MW pentru capacitățile instalate mai mari de 1 MW.
În același timp, pentru energia solară, valoarea sprijinului financiar poate ajunge la 1.000.000 de euro per MW pentru capacitățile instalate mai mici sau egale cu 1 MW și maxim 500.000 de euro per MW pentru capacitățile instalate mai mari de 1 MW.
Schema de ajutor de stat, bazată pe procedura de ofertare concurențială, se aplică proiectelor ce vizează crearea de capacități noi pentru producerea de energie electrică din surse solare (cu o capacitate sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW), cu sau fără capacități de stocare integrate. De asemenea, schema urmărește dezvoltarea capacităților noi pentru producția de energie electrică din surse eoliene (cu o capacitate sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW), cu sau fără capacități de stocare integrate.
Cine poate primi banii
Beneficiarii eligibili pentru acest sprijin financiar pot fi întreprinderile din sectorul agricol, întreprinderile din sectorul industriei alimentare, cu condiția să fie legal constituite și înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), precum și Organizații/Federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare (OUAI/FOUAI), constituite în conformitate cu legislația în vigoare.
Această schemă se aplică exclusiv instalațiilor noi pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie, indiferent dacă acestea includ sau nu capacități de stocare integrate.
Ghidul solicitantului și toate documentele aferente sunt disponibile pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, în secțiunea dedicată schemei de ajutor de stat pentru energia verde. Prin intermediul acestor documente, potențialii beneficiari pot pregăti documentația necesară pentru a accesa schema de ajutor de stat destinată energiei regenerabile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News