A fost identificat un ”circuitul cerebral” care oprește dependența de fumat
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la MART PRODUCTION: Pexels
Fotografie de la MART PRODUCTION: Pexels
Renunțarea la fumat peste noapte este visul multora, dar nu este întotdeauna fezabil, împărțit între dorința de a reuși și dorința bruscă de a aprinde o țigară. 

Alături de produse de înlocuire pe bază de nicotină sau alte medicamente și metode cu eficacitate dovedită, va fi posibil să ne gândim la  un anumit circuit cerebral care pare să fie implicat în stingerea dependențelor. Știrea este un studiu publicat recent în revista Nature Medicine, condus de cercetători de la Universitatea finlandeză din Turku, Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Boston și Programul de cercetare intern al Institutului Național de Abuz de Substanțe din Baltimore, potrivit Veronesi.

Tratamentele bazate pe leziuni mici efectuate chirurgical și stimularea creierului sunt deja identificate ca opțiuni terapeutice promițătoare pentru stingerea dependenței de substanțe. Până acum însă, absența unei ținte definite către care să se îndrepte aceste terapii a limitat foarte mult eficacitatea acestora. Leziunile cauzate de traume pot fi utile în identificarea zonelor creierului implicate în mecanismele care stau la baza dependenței. De fapt, în circumstanțe rare, unii pacienți cu AVC au experimentat dispariția dependențelor, traducându-se astfel într-un beneficiu terapeutic pentru pacient.

 Studiu

Pentru a încerca să identifice circuitele creierului implicate în stoparea fumatului și a altor dependențe, cercetătorii au analizat scanări ale creierului a 129 de dependenți de tutun, realizate ca urmare a unor leziuni cerebrale localizate. 

La cei 34 de pacienți la care a avut loc remiterea completă a dependenței, leziunile au fost toate atribuibile aceleiași rețele cerebrale, legate și de dependența de alte substanțe, cum ar fi alcoolul.

În prezent suntem încă departe și vor fi necesare cercetări suplimentare, dar circuitul identificat ar putea deveni, în viitor, o țintă terapeutică pentru noi tratamente împotriva dependenței de fumat și alte substanțe.

Citește și:

Noutăți de la „Scientific Update”. Publicația Philip Morris International evaluează impactul produselor fără fum în Japonia

Philip Morris International Inc. a lansat cea mai recentă ediție a Scientific Update, o publicație dedicată eforturilor de cercetare pentru a dezvolta și a evalua o serie de alternative fără fum la țigări. 

În această ediție, PMI analizează în detaliu cele mai de succes exemple referitoare la reducerea efectelor nocive ale fumatului în Japonia. 

Scăderea vânzărilor de țigări în Japonia, generată probabil de introducerea produselor din tutun încălzit, a fost menționată în mai multe ediții anterioare.
Cercetările PMI publicate recent arată o scădere a spitalizărilor pentru anumite boli asociate fumatului, care coincide cu o tendință în creștere  de adoptare a produselor din tutun încălzit.

Interviul cu Tomoko Iida, Director Regional Scientific Engagement Asia la PMI, oferă o perspectivă aprofundată asupra impactului pe care principalul produs din tutun încălzit al companiei îl are asupra reducerii efectelor nocive ale fumatului în Japonia, precum și asupra cercetării locale și comunicării științifice care contribuie la realizarea acestui impact. 

„Japonia poate servi drept exemplu pentru alte țări și demonstrează faptul că produsele fără fum pot juca un rol semnificativ în reducerea efectelor nocive ale fumatului și în sănătatea publică”, a declarat Emma Zeicescu, Director de Comunicare, Philip Morris România. „Datele despre vânzări în Japonia  arată că prezența pe piață a produselor din tutun încălzit a avut un impact pozitiv asupra scăderii prevalenței fumatului deoarece un număr mare de fumători adulți au renunțat la țigări. Adoptarea  produselor din tutun încălzit în Japonia a fost, însoțită de scăderi puternice ale vânzărilor de țigări. Conform ultimului raport al Institutului Japonez al Tutunului, consumul de țigări a scăzut cu 44% în 5 ani de la introducerea produselor din tutun încălzit – cea mai mare scădere înregistrată vreodată în Japonia.”

Publicația Scientific Update este disponibilă aici, iar edițiile anterioare sunt disponibile pe PMIScience.com.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel