
Internauții spuneau că au apărut crăpături ca urmare a cutremurului. De fapt, imaginea cu respectivele crăpături este postată pe Google din septembrie 2022. Adică respectivele crăpături există, dar nu sunt rezultate în urma seismului de marți.
Alexandru Bercea a explicat că așa-zisele crăpături nu sunt decât ale polistirenului, nu a structurii de beton, blocul fiind anvelopat sută la sută.
„Pe undeva, sunt normale. Vă dați seama că la blocurile noi materialul lucrează. Nici vorbă să fie vorba despre structura de beton a blocului. Ceea ce a apărut nu e decât o intoxicare. Îi înțeleg pe oameni că sunt speriați, dar de aceea am venit și eu să văd la fața locului. E doar polistirenul ceea ce vedeți și nu e de ieri, ci de mai mult timp. Oricum, am chemat o echipă de inspecție care să facă o cercetare a structurii blocului. Vreau să îi liniștim pe oameni. Că sunt unele crăpături la scări, nu au legătură cu structura blocului, scara fiind ceva independent. Dar nici scările nu sunt afectate de cutremurul de marți. Cum spuneam, materialul lucrează. Oricum, toate vor fi remediate, nefiind ceva grav”, a zis Alexandru Bercea pentru SpecialArad.ro.
Zeci de clădiri publice din judeţul Arad, între care 18 şcoli, au suferit daune în urma cutremurului de marţi seara, a constatat Prefectura Arad în urma unei şedinţe a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care a avut loc joi.
La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad au fost afectate mai multe clădiri, prin fisuri apărute în pereţi, căderi de tencuială sau probleme la acoperişuri.
Prefectura informează că în municipiul Arad au căzut elemente de zidărie (ornamente, ţigle, cărămizi, coşuri fum) de pe aproximativ 20 de clădiri, fără avarii majore.
Au mai fost daune la o clădire istorică a Consiliului Judeţean, din municipiu, la Aşezământul Cultural al Primăriei Pâncota, la bisericile ortodoxe din Ghioroc şi Miniş, la Biserica ortodoxă şi la Centrul de tineret din Covăsânţ, dar şi la alte clădiri publice din Frumuşeni, Aluniş sau Dorobanţi.
Evaluările cuprind parţial şi pagube provocate la clădiri particulare din aceleaşi localităţi, între care zeci de locuinţe.
„Precizăm că datele de mai sus sunt preluate ca atare din informările primite şi reprezintă rezultatul primelor evaluări efectuate de comitetele locale pentru situaţii de urgenţă sau de instituţiile publice menţionate. Toate documentele au fost trimise de Instituţia Prefectului la nivel central, Guvernului, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi Ministerului Afacerilor Interne", a transmis Prefectura Arad.
VEZI ȘI: are bloc cade primul la cutremur în România? - https://www.dcnews.ro/care-bloc-care-primul-la-cutremur-in-romania_904964.html
„La solicitarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, pentru clădirile publice, prin Grupul de suport tehnic va putea fi convocat un expert tehnic în siguranţa clădirilor, care va efectua o evaluare de specialitate în baza căreia se va putea stabili dacă respectivele clădiri prezintă sau nu risc de prăbuşire şi dacă pot fi exploatate în condiţii de siguranţă pentru cetăţeni. (...) În acele cazuri unde s-a constatat că există un risc mai mare la clădirile publice, rog primarii să iniţieze procedura cerută de lege pentru a pune cetăţenii în siguranţă şi pentru a putea merge, ulterior, din punct de vedere administrativ, spre remedierea pagubelor produse", a zis prefectul Toth Csaba.
Un cutremur de magnitudine 5,2 pe Richter, la o adâncime de 5,6 kilometri, s-a produs marţi seară în judeţul Arad, cu epicentrul între Lipova şi municipiul Arad, fiind urmat de mai multe replici, cea mai mare cu magnitudinea de 3,2 grade.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- În vreme ce Austria ne ține la distanță de Schengen, Franța și Germania ne vor membri UE de clasa a doua. Raportul aflat la Bruxelles
- Doi ani posibili pentru marele cutremur care ar lovi România, conform lui Mărmureanu
- Narcisa Suciu, mărturisiri despre relația cu tatăl fiicei sale, care era însurat cu altă femeie, când a rămas însărcinată: "Nu am avut remușcări". Ies împreună în oraș toți trei
- Mircea Badea, despre Pescobar: Arată, vorbește și emană ceea ce ar trebuie să emane un om de afaceri adevărat în România
- Av. Adrian Cuculis, după cazul Donca: Cunosc cel puțin zece vedete autohtone serioase care au fost păcălite cu criptomonede
- Patronul firmei de transport care a ucis cinci oameni pe A1, de neatins
- BANCUL ZILEI: Bulă, compunere despre dragostea de țară
- Ce spunea Orianda Donca, soția lui Călin Donca: Am muncit foarte mult, într-o perioadă în care majoritatea se distrează
- Guvernul pune prag de 2.000 de lei pentru plățile cash. Mircea Badea a răbufnit: Operațiuni absolut mizerabile
- Hartă cutremure București / România. Prof. univ. dr. ing. Văcăreanu: Când doamna respectivă a văzut blocul colorat cu roșu a început să plângă