A fost emis Cod Roșu de furtuni. Intră în vigoare acum - Update
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
ANM a emisă alertă de Cod Roșu. 

UPDATE: Nou Cod Roșu 

Alerta intră în vigoare la 22:45 și este valabilă până la 23:15 în județul Teleorman (Bragadiru, Conțești, Cervenia, Suhaia, Izvoarele, Seaca, Brânceni, Lisa, Frumoasa, Smârdioasa, Viișoara, Fântânele). Se semnalează: vijelie puternică cu rafale de peste 90...100 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină, averse torențiale care vor acumula peste 25 l/mp. 

UPDATE: Teleormanul nu scapă de alerta de Cod Roșu: 

De la 22:40 până la 23:20, este Cod Roșu în județul Teleorman (Botoroaga, Drăgănești-Vlașca, Ciolănești, Vârtoape, Trivalea-Moșteni, Gălăteni, Băbăița, Olteni, Vitănești, Frăsinet, Talpa, Săceni, Moșteni, Necșești) de vijelie puternică cu rafale de peste 90...100 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină, averse torențiale care vor acumula peste 25 l/mp. 

UPDATE: A fost emisă o nouă alertă meteo de Cod Roșu tot pentru Teleorman. 

De la ora 22:10 la ora 22:40, vizat de Cod Roșu este județul Teleorman (Alexandria, Roșiorii de Vede, Orbeasca, Poroschia, Călinești, Vârtoape, Băbăița, Olteni, Nanov, Vedea, Vitănești, Măgura, Rădoiești, Mavrodin, Drăgănești de Vede, Sfințești) unde se anunță: vijelie puternică cu rafale de peste 90...100 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină, averse torențianle care vor acumula peste 25 l/mp. 

UPDATE: De la ora 22:00 până la ora 22:30, este în vigoare Cod Roșu emis de ANM pentru județul Teleorman (Peretu, Plosca, Buzescu, Piatra, Furculești, Troianul, Salcia, Crângeni, Bogdana, Putineiu, Călmățuiu, Seaca, Lisa, Nenciulești, Traian, Dracea, Crângu), unde semnalează vijelie puternică cu rafale de peste 90...100 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină, averse torențiale care vor acumula peste 25 l/mp. 

---- 

Update: La această oră, nu mai este în vigoare nicio alertă de Cod Roșu, rămânând alertele de Cod Galben și Cod Portocaliu. 

Alerta de Cod Roșu este valabilă de la ora 19:10 până la ora 20:00. 

Vizat este județul Dolj (Segarcea, Valea Stanciului, Bistreț, Bârca, Calopăr, Cerăt, Vârvoru de Jos, Afumați, Goicea, Drănic, Giurgița, Lipovu, Urzicuța, Giubega, Cioroiași, Perișor, Siliștea Crucii, Măceșu de Sus, Sălcuța, Întorsura, Galiciuica, Măceșu de Jos, Cârna, Radovan). 

ANM anunță grindină de dimensiuni mari, vijelie puternică, averse torențiale care vor acumula peste 25-35 l/mp și frecvente descărcări electrice.  Există riscul ca și județele aflate sub Cod Portocaliu să intre sub alertă de Cod Roșu de fenomene severe imediate. 

Ministrul Mediului anunțase această probabilitate. 

“Din păcate, pericolul nu a trecut, deoarece vârful episodului de vreme rea pe care îl traversează România va avea loc abia în această seară. Vreau să luăm foarte în serios aceste prognoze, precum şi posibilitatea emiterii unor avertizări hidrologice Cod roşu în anumite zone, în această noapte. Formaţiile de intervenţie ale ANAR trebuie să fie în alertă şi specialiştii noştri să informeze permanent ISU şi autorităţile locale cu privire la evoluţia fenomenelor”, a declarat ministrul Tanczos Barna.

Citește mai mult aici

Cod Galben și Cod Portocaliu

La această oră, este în vigoare un Cod Galben, valabil până luni dimineață, la ora 10:00. 

”În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55...75 km/h și izolat peste 80 km/h) și pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20...30 l/mp şi izolat 40 l/mp.” anunță ANM. 

De asemenea, până la ora 03:00, în noaptea de duminică spre luni, avem în vigoare și un Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice, ploi abundente. 

”În Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei și local în Carpații Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 50...90 l/mp. Mai ales după-amiaza și seara, cu precădere în jumătatea sudică a Olteniei și în sud-vestul și centrul Munteniei vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii puternice (viteze de 75...90 km/h), grindină și frecvente descărcări electrice.” conform ANM. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel