A fost emis Cod Roșu pentru Iași și Botoșani de ninsoare abundentă și viscol puternic/ Se închid drumuri
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Sunt mai multe alerte meteo de vreme rea în vigoare. 

UPDATE: Circulaţia pentru toate categoriile de vehicule va fi închisă în judeţele Botoşani şi Iaşi, începând cu ora 21:30, din cauza condiţiilor meteo extreme, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pe pagina sa de Facebook.

Decizia vine după ce, la ora 20:00, a fost închisă circulaţia pentru vehiculele cu tonajul mai mare de 7,5 tone, inclusiv mijloacele de transport persoane.

”De la ora 21:30 se închide circulaţia pentru toate categoriile de autovehicule în judeţele Botoşani şi Iaşi! Măsura a fost luată de CNAIR împreună cu Poliţia Rutieră din cauza fenomenelor meteorologice extreme. Decizia are ca principal scop protejarea vieţii cetăţenilor, care ar putea rămâne blocaţi pe drum în propriile autovehicule. Precizăm că această măsură se aplică şi mijloacelor de transport persoane, aşa că plecarea din autogări a autovehiculelor este interzisă pe perioada restricţiilor instituite. Reamintim că Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de Cod roşu de viscol şi ninsori abundente pentru judeţele Botoşani şi Iaşi. Vizibilitatea va scădea spre zero pe anumite sectoare de drum! Evitaţi deplasările în aceste zone până la încetarea fenomenelor meteo periculoase”, avertizează reprezentanţii companiei de drumuri.

Aceştia dau asigurări că imediat după ce aceste fenomene meteorologice extreme provocate de vortexul polar vor înceta, utilajele CNAIR vor interveni pentru a restabili circulaţia în cel mai scurt timp pe drumurile afectate.

”Vă rugăm ca înainte de a pleca la drum să vă informaţi din surse oficiale. De asemenea este foarte important ca în această perioadă să aveţi autovehiculele echipate de iarnă în cazul în care tranzitaţi zone afectate de vortexul polar”, mai spune CNAIR.

--- 

Tocmai a intrat în vigoare o alertă meteo de Cod Roșu, valabilă până la ora 4:00 în județele Iași și Botoșani, de viscol puternic, cu rafale de 75...85 km/h, ninsoare abundentă, zăpadă viscolită şi troienită și vizibilitate redusă spre zero.

S-a emis și RO-ALERT pentru aceste două județe. 

Drumuri închise

Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor Publice (DJADP) Iaşi a informat că după ora 18 se vor închide 20 de tronsoane de drumuri judeţene.

Directorul DJADP Iaşi, Ciprian Ciucan, a declarat că este o măsură de urgenţă luată din cauza ninsorii abundente, temporar viscolite şi a stratului consistent de zăpadă, dar şi a şoferilor care nu respectă indicaţiile.

”Este o măsură de urgenţă luată pentru a interveni cu utilajele imediat după ce nu va mai ninge sau nu va mai fi viscol. Sunt cantităţi foarte mari de precipitaţii, vântul bate cu viteză foarte mare. Efectiv nu reuşim să menţinem aceste tronsoane în stare de viabilitate şi riscăm să avem blocaje cu foarte multe maşini. Astăzi am avut trei echipaje la Horleşti, am reuşit cu greu să deschidem un kilometru, ulterior, la jumătate de oră drumul a fost blocat la loc. Prin urmare, drumurile care sunt pe direcţia vântului au fost închise. Sunt două sectoare vitale, DJ 208 zona Paşcani şi DJ248 spre Vaslui, pe care încercăm să le ţinem deschise cât putem de mult. Dacă situaţia o va impune, le vom închide pentru a putea acţiona cu utilajele aflate la dispoziţie să putem acţiona doar la solicitarea ISU şi situaţii de urgenţă. Şoferii nu respectă indicaţiile noastre. Tot timpul am avut situaţii în care au blocat drumul şi nu am putut interveni cu utilajele pentru deszăpezire”, a declarat pentru Agerpres Ciprian Ciucan.

Potrivit surse citate, începând de la ora 18, sunt închise DJ207A: Bocniţa la intersecţie cu DJ282D (Popeşti), DJ208G: Kogălniceni - Oboroceni- Movileni, DJ208I: Blăgeşti - Vânători, DJ208L: Paşcani- Mirosloveşti-DN2, DJ208O: Ciohorăni - Cozmeşti, DJ208R: Mirceşti-Pod Şcheia, DJ246: Scânteia-Şcheia- Drăguşeni - Ipatele - Ţibăneşti, DJ247: DN24-Dobrovăţ, DJ248A: Centura ocolitoare a Iaşului (intrare Valea Ursului) - Voroveşti- Ţibăneşti, DJ248B: Vânători - Horleşti- Bogonos-Leţcani, DJ280: Strunga- Oţeleni, DJ281: Lespezi - Sireţel - Sticlăria, DJ281B: Belceşti - Coarnele Caprei; Boroşoaia- Plugari, DJ281C: Blăgeşti - Coasta Măgurii, DJ281D: Coarnele Caprei - Gropniţa, DJ282: Horleşti - Gropniţa, DJ282C-DJ282B-DJ282H: Ţigănaşi - Vlădeni - Şipote - Plugari, DJ282D: Româneşti - Podu Iloaiei - Popeşti - Mădârjac, DJ282F: Vlădeni - Andrieşeni, DJ 282H: Şipote - Ergoterapie.

Alte alerte în vigoare

”INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 05 aprilie, ora 10 – 08 aprilie, ora 10
Fenomene vizate: vreme deosebit de rece, predominant ninsori, intensificări ale vântului
Zone afectate: conform textului

Vremea va fi deosebit de rece, iar temperaturile vor fi cu 8...12 grade sub mediile multianuale. În jumătatea de nord a țării vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare, iar local și temporar vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45...55 km/h îndeosebi în sudul și estul țării, precum și la munte.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 05 aprilie, ora 10 – 05 aprilie, ora 23
Fenomene vizate: intensificări ale vântului
Zone afectate: conform textului și hărții

Vântul va avea intensificări temporare în Dobrogea și estul Munteniei, cu viteze de 55...65 km/h.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 05 aprilie, ora 10 – 06 aprilie, ora 14
Fenomene vizate: predominant ninsori și strat de zăpadă
Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a Moldovei, estul Transilvaniei și în Carpații Orientali vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. Vântul va avea intensificări cu viteze de 55...60 km/h, viscolind temporar ninsoarea. Pe arii restrânse se vor cumula peste 20...25 l/mp.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 05 aprilie, ora 10 – 06 aprilie, ora 14
Fenomene vizate: ninsori abundente, viscol și strat consistent de zăpadă
Zone afectate: județele Botoșani, Iași, Vaslui și zona joasă a județelor Suceava, Neamț și Bacău

În județele Botoșani, Iași și Vaslui, precum și în zona joasă a județelor Suceava, Neamț și Bacău va ninge și se va depune strat nou de zăpadă consistent. Vântul va avea intensificări cu viteze de 55...75 km/h, va fi viscol și vizibilitate foarte scăzută. Local se vor cumula 30…50 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj” mai anunță ANM. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel