A fost emis COD ROȘU. ANM, alerte meteo de fenomene extreme imediate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe alerte meteo. 

ANM a emis Cod Roșu, valabil până la ora 17:00, de intensificări puternice ale vântului care vor depăși la rafală 145 km/h. Alerta este valabilă în zona de munte de peste 1800 de metri în județele Argeș, Prahova și Dâmbovița. 

Până la ora 19:00, este Cod Galben de intensificări locale ale vântului care vor depăși la rafală 55...60 km/h în județele Ialomița, Călărași, Giurgiu și Teleorman. 

Sub Cod Galben de intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 55...70 km/h, până la ora 16:00, sunt zona de munte a județului Arad, respectiv zona localităților: Târnova, Gurahonț, Hălmagiu, Vârfurile, Săvârșin, Almaș, Bârzava, Păuliș, Vărădia de Mureș, Petriș, Hălmăgel, Chisindia, Pleșcuța, dar și județul Arad: Șiria.

În vigoare sunt și alerte meteo generale, după cum anunță ANM: 

”COD GALBEN

Interval de valabilitate: 19 ianuarie, ora 14 – 21 ianuarie, ora 02

Fenomene vizate: cantități importante de precipitații, intensificări ale vântului

Zone afectate: conform textului

     

În intervalul menționat, în zona montană și local în nordul Olteniei se vor acumula cantități de precipitații în general de 25…40 l/mp. Pe parcursul zilei de joi (19 ianuarie) va ploua și doar la altitudini de peste 1700 m se vor semnala precipitații mixte, iar începând de vineri dimineață (20 ianuarie), treptat vor predomina ninsorile în cea mai mare parte a zonei montane și se va depune strat de zăpadă.

Local și temporar, vântul va continua să prezinte intensificări în Dobrogea, cu viteze  în general de 55...65 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăși 70...90 km/h viscolind și spulberând zăpadă.

 
Notă: Precipitații mixte (ploaie, lapoviță, iar pe arii mai restrânse și ninsoare) se vor semnala pe parcursul zilei de vineri (20 ianuarie) și în zonele joase de relief din vest, nord-vest și centru, iar intensificări ale vântului vor fi pentru perioade mai scurte de timp și în restul țării.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 19 ianuarie, ora 14 – 20 ianuarie, ora 20

Fenomene vizate: precipitații abundente, viscol puternic la altitudini de peste 1700 m

Zone afectate: Carpații Meridionali

 

În Carpații Meridionali vor fi precipitații abundente, iar prin acumulare se vor înregistra cantități de peste 50...70 l/mp. La început vor predomina ploile, iar pe parcursul zilei de vineri (20 ianuarie), în general la altitudini de peste 1200 m, va ninge și local se va depune strat consistent de zăpadă.

În zona înaltă (la peste 1700 m) vor fi intervale în care va fi viscol puternic (rafale de peste 100...110 km/h) și vizibilitate redusă”. 

Vezi în Galeria Foto județele vizate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel