A fost descoperită o nouă metodă pentru calcularea greutății ideale. Ține-ți talia la mai puțin de jumătate din înălțime
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Studiu: Cum afectează greutatea corporală contractarea și severitatea SARS-CoV-2   /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Studiu: Cum afectează greutatea corporală contractarea și severitatea SARS-CoV-2 / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Oamenii ar trebui încurajați să-și măsoare talia pentru a verifica că nu au prea multă grăsime periculoasă în jurul mijlocului lor, spun ghidurile actualizate din Marea Britanie.

Talia unui adult ar trebui să fie mai mică de jumătate din înălțimea acestuia pentru a reduce riscurile pentru sănătate, recomandă organismul de sănătate NICE.

Măsurarea indicelui de masă corporală (IMC) este de asemenea utilă - dar nu ia în considerare excesul de greutate în jurul abdomenului.

Acest lucru crește riscul afecțiunilor precum diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.

Un nou proiect de ghid de la Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) spune că oamenii din unele grupuri etnice asiatice și negre sunt mai predispuși la acest tip de acumulare de grăsime în jurul taliei, care se numește „adipoziție centrală”.

Ei ar trebui să utilizeze praguri mai mici ale IMC pentru obezitate pentru a ajuta la prezicerea riscurilor specifice pentru sănătate.

Dar NICE avertizează că și cei dintr-o categorie sănătoasă de greutate IMC ar putea avea prea multă greutate în jurul taliei.

„Explicați-le oamenilor că, pentru a-și măsura talia, ar trebui să-și găsească partea de jos a coastelor și partea superioară a șoldurilor, să înfășoare o bandă de măsurare în jurul taliei la jumătatea distanței dintre aceste puncte și să expire natural înainte de a efectua măsurarea”, spun liniile directoare privind identificarea persoanelor supraponderale și obeze, potrivit BBC.

Dacă ai 175 cm, de exemplu, atunci dimensiunea taliei ar trebui să fie mai mică de 87,5 cm - sau jumătate din înălțime.

Măsurarea raportului talie-înălțime poate fi folosită pentru ambele sexe și pentru toate grupurile etnice, precum și pentru adulții foarte musculoși. Măsurătorile circumferinței taliei nu sunt precise la persoanele cu un IMC peste 35, la femeile însărcinate sau la copiii sub doi ani.

Risc de boală

Cele mai recente estimări pentru Anglia sugerează că 28% dintre adulți sunt obezi și încă 36% sunt supraponderali - o problemă care costă NHS mai mult de 6 miliarde de lire sterline.

Profesorul Naveed Sattar, profesor de medicină metabolică la Universitatea din Glasgow, a spus că este „incert” dacă acest nou mesaj este preluat, dar a spus că nu dăunează niciodată să încerci „noi modalități” de a-i determina pe oameni să se gândească la sănătatea lor.

Alți experți spun că măsurarea taliei nu funcționează pentru persoanele care sunt foarte scunde sau pentru persoanele în vârstă de peste 60 de ani, care ar putea fi pierdut în înălțime odată cu îmbătrânirea.

Dar profesorul Rachel Batterham, consultant în obezitate, diabet și endocrinologie, care face parte din comitetul de ghiduri, a spus: „Cantitatea grăsimii abdominale crește riscul unei persoane de a dezvolta mai multe boli care limitează viața, inclusiv diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

„Raportul talie-înălțime este o măsură simplă, ușor de utilizat, care identifică persoanele care prezintă un risc crescut pentru sănătate și ar beneficia de sprijin pentru gestionarea greutății pentru a-și îmbunătăți sănătatea”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel