Data publicării:

A fost descoperit un observator astronomic misterios din vremea Egiptului antic / foto în articol

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Cu mai bine de 2.500 de ani în urmă, structura nou descoperită a constituit cel mai mare observator astronomic cunoscut în Egipt în secolul al VI-lea î.Hr., parte a ceea ce numim acum Templul Faraonilor din orașul Buto. Acolo, primii astronomi au urmărit asiduu mișcările Soarelui și stelelor, un lucru vital în viața egiptenilor antici.

Egiptenii au fost printre cei mai adepți astronomi din istoria antică, iar moștenirea lor răsună până în zilele noastre. În Egiptul antic s-a născut calendarul de 365 de zile și ziua de 24 de ore. Ei au cartografiat complet cerul nopții și au avut propriile lor constelații și zodii, dintre care unele semne sunt recunoscute și astăzi, scrie Science Alert.

Observatorul recent descoperit demonstrează aceste cunoștințe ale egiptenilor, chiar și cu doar puținele dovezi care au rezistat vicisitudinilor istorice.

Clădirea în sine, construită din cărămizi de chirpici, acoperea o suprafață de 850 de metri pătrați și era construită în formă de L. Aceasta era susținută de stâlpi, cu intrarea orientată spre est, în direcția răsăritului.

În interior, arheologii de la Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților au găsit artefacte și accesorii asociate cu studiul cerului.

De remarcat în mod deosebit a fost un ceas mare cu umbră, cu un design conceput de egiptenii antici pentru a ține evidența timpului. Aceste ceasuri erau un tip de cadran solar, care folosea mișcarea unei umbre pe măsură ce Soarele se mișcă pe cer pentru a urmări ora din zori până la amurg.

Acest ceas special a constat dintr-un parcurs de 4,8 metri de plăci de calcar, pe care erau montate cinci blocuri plate de calcar, trei verticale și două orizontale. Pe aceste blocuri ar fi fost înscrise linii pentru a urmări înclinația schimbătoare a unei umbre aruncate asupra blocurilor în timp ce Soarele se mișca.

Într-o altă încăpere circulară au fost descoperite două blocuri circulare de piatră, unul la nord și unul la vest. Acesta a fost folosit și pentru urmărirea înclinării Soarelui.

O serie de cinci camere mai mici au fost probabil folosite pentru a depozita uneltele observatorului, în timp ce patru camere mici din chirpici și o cameră de piatră par să fi fost folosite ca turn al observatorului. A fost descoperită și o sală mare, cu trei pereți acoperiți cu mortar galben pe care fuseseră pictate picturi murale.

Acestea includ și o barcă de ritual cu opt nișe și două vâsle. În partea din față a bărcii, arheologii au realizat un desen cu capul lui Horus și Ochiul Udjat, simboluri legate nu doar de Univers și cosmos, ci și de zeul Horus și zeița Wadjet, cele mai importante zeități din Buto.

În mijlocul acestei săli se află o platformă de piatră, pe care s-au găsit inscripții în mare parte ale scenelor astronomice ale răsăritului și apusului soarelui în timpul celor trei anotimpuri observate în Egiptul antic.

Artefactele din observator au inclus statui de bronz ale lui Osiris și Nemes, o statuie de teracotă a zeului Bes și o statuie de granit datând din dinastia a 26-a, sub conducerea faraonului Wahibre Psamtik I. Această statuie îl înfățișează pe Osiris.

Alte artefacte includ unelte de măsurare, un colier de faianță menat, o statuie de faianță a zeului Ptah, simboluri religioase de faianță, artefacte de ceramică, capace de amforă din mortar și mese pentru ofrande.

Astronomia a fost profund importantă pentru egiptenii antici. Ei și-au folosit calendarul complex pentru a marca trecerea timpului și pentru a determina datele ritualurilor religioase și politice, cum ar fi festivalurile și încoronările. A fost, de asemenea, important pentru urmărirea inundațiilor anuale ale Nilului, agricultură și navigație.

Stunning Astronomical Observatory Unearthed in Ancient Egypt https://t.co/V0U6XTIq13

— ScienceAlert (@ScienceAlert) August 26, 2024

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel