A fost descoperit orașul pierdut Tu’am / foto în articol
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Săpăturile din zona Umm Al Quwain din Emiratele Arabe Unite au scos la iveală ruine din secolul al VI-lea care ar putea fi orașul pierdut Tu’am. Ruinele sunt situate pe insula Al Sinniyah, parte a unui arhipelag de insule mici din partea de vest a peninsulei Khor Al Bidiyah.

Săpăturile din zona Umm Al Quwain din Emiratele Arabe Unite au scos la iveală ruine din secolul al VI-lea care ar putea fi orașul pierdut Tu’am. Studiile anterioare pe insulă au scos la iveală un sat și o mănăstire, potrivit Heritage Daily.

Arheologii au descoperit dovezi ale unei așezări mai mari, cele mai timpurii semne de ocupație datând din secolul al IV-lea d.Hr. și atingând apogeul în secolul al V-lea sau al VI-lea.

Echipa a descoperit urme de clădiri semi-urbanizate mari, cu o suprafață de 30 de metri pătrați, care sunt adunate în jurul aleilor înguste. Potrivit cercetătorilor, așezarea ar putea fi orașul pierdut Tu’am, așa cum este descris în textele arabe antice.

Tu’am a fost o capitală regională de pe coasta Golfului, renumită pentru industria de pescuit a perlelor și comerțul cu pietre prețioase.

Populația a intrat în declin în urma unei epidemii de ciumă și a tensiunilor regionale, iar ulterior a fost abandonată. Mormintele comune din vecinătate susțin relatarea istorică a ciumei, deoarece rămășițele scheletice nu arată nicio dovadă de traumă sau moarte violentă.

„Lucrările noastre arheologice au descoperit cea mai mare așezare găsită vreodată pe coasta Golfului Emiratelor”, a spus profesorul Tim Power de la Universitatea UAE.

„Și este exact perioada potrivită pentru oraș descrisă în sursele geografice islamice timpurii. Este clar un loc cu adevărat important. Nimeni nu l-a găsit vreodată.”, a mai zis el.

Profesorul Power a explicat că, deși nu au găsit dovezi irefutabile (cum ar fi o inscripție care poartă numele orașului), nu au fost descoperite alte așezări majore din această perioadă pe coastă, întărind argumentul că așezarea este cu adevărat Tu'am.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel