A fost descoperit miliardarul rus care este ”proprietarul paravan” al iahtului de 500 de milioane de dolari al lui Putin
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la mali maeder: Pexels
Fotografie de la mali maeder: Pexels
Departamentul de Justiție al SUA susține că Eduard Khudainatov, fostul CEO al gigantului petrolier de stat Rosneft, acționează ca ”proprietar paravan” pentru trei superiahturi deținute de Vladimir Putin și doi oligarhi ruși.

Eduard Khudainatov este unul dintre cei mai misterioși oligarhi ai Rusiei. Fost director general al companiei petroliere de stat ruse Rosneft și asociat de multă vreme al lui Igor Sechin – actualul șef al lui Rosneft și mâna dreaptă a lui Putin –, Khudainatov, în vârstă de 61 de ani, era în mare parte necunoscut în afara țării sale natale până luna trecută.

Compania sa independentă de petrol, cunoscută sub inițialele rusești NNK, a fost un jucător relativ mic în industria petrolieră a Rusiei până la un acord de succes cu fostul angajator al lui Khudainatov, Rosneft, în decembrie 2020.

Dar obscuritatea lui Khudainatov s-a încheiat în mai, când autoritățile americane l-au identificat drept proprietarul proxy a două megayacht-uri: Scheherazade  care a fost legată de președintele rus Vladimir Putin, și Amadea, iahtul deținut de mogul rus al aurului, sancționat, Suleiman Kerimov. Autoritățile americane au confiscat Amadea în Fiji după o bătălie juridică de o lună, pe 7 iunie. 

 

Deținea navele doar pe hârtie?

Potrivit Forbes, Khudainatov a acționat ca un ”proprietar paravan”, părând să dețină navele pe hârtie și ascunzându-i pe adevărații proprietari – Putin și Kerimov – de autoritățile care ar putea sancționa navele.

O investigație a Proiectului de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției și a partenerilor săi, inclusiv Forbes, a constatat că Khudainatov este, de asemenea, proprietarul paravan al iahtului Semiluna, proprietarul actual fiind șeful Rosneft, Sechin. 

Cele trei palate plutitoare cărora se pare că Khudainatov le-a împrumutat numele valorează suma totală de 1,2 miliarde de dolari, potrivit experților în evaluarea iahturilor.

Zilele sale ca proprietar proxy al iahturilor sunt probabil numărate: Uniunea Europeană l-a sancționat pe Khudainatov pe 3 iunie. Dar, deși această mișcare pune în pericol iahturile prietenilor săi, Khudainatov este încă foarte încrezător în sine.

Pe baza rapoartelor anuale depuse de companiile sale holding din Cipru, Luxemburg, Malta și Rusia, Forbes estimează că Khudainatov are o valoare de cel puțin 2 miliarde de dolari, datorită participației sale de 100% în NNK și imobiliare de lux din Italia și Rusia.

Proprietățile sale variază de la un conac pe malul mării pe Riviera italiană până la o casă în suburbia luxoasă a Moscovei. De asemenea, deține Coalstar, o firmă cu active mari în cărbune în Rusia.

Khudainatov nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Originile averii sale se află în relațiile de decenii ale lui Khudainatov cu Putin și Sechin

A lucrat la prima campanie prezidențială a lui Putin în 2000 și apoi ca trimis prezidențial într-o regiune îndepărtată din Cercul Arctic. În 2010, după doi ani în calitate de vicepreședinte al lui Rosneft, a fost ridicat la funcția de CEO – se pare că la ordinele lui Sechin.

Familiile lor sunt, de asemenea, vecine, potrivit unei investigații a publicației ruse Proekt: fiul lui Khudainatov, Aleksey, deține o casă în Rublyovka, alături de proprietăți deținute de Sechin și fiica sa Inga.

Și în iulie 2013, când Khudainatov a părăsit Rosneft, s-ar fi întâlnit cu Putin și a obținut aprobarea pentru a-și înființa propria companie petrolieră, NNK. Într-un răspuns la întrebările scrise despre legăturile lui Sechin cu Khudainatov, un reprezentant al lui Rosneft a spus că ”cererea conține un set de invenții nefondate bazate pe dovezi calomnioase din surse anonime și părtinitoare cu bună știință”. 

Cel mai mare parteneriat a avut loc în decembrie 2020, când NNK a vândut câmpuri petroliere enorme din peninsula Taimyr din Siberia către Rosneft pentru 11 miliarde de dolari — 9,6 miliarde de dolari în numerar și active mai vechi producătoare de petrol în valoare de 1,4 miliarde de dolari, ceea ce a ajutat la transformarea NNK în al șaptelea cel mai mare producător de petrol în 2021 din Rusia.

Acea vânzare a oferit un câștig instantaneu pentru Khudainatov, permițându-i să-și ramburseze datoria de cel puțin 3,9 miliarde de dolari începând cu 2014, când NNK a achiziționat producătorul de petrol Alliance.

A fost, de asemenea, o afacere bună pentru Rosneft și Sechin: zăcământurile de petrol nou achiziționate au fost veriga lipsă din Vostok Oil, creația lui Sechin și un proiect uriaș de 85 de miliarde de dolari, despre care se așteaptă să producă până la 2 milioane de barili de petrol pe zi, odată ce va fi finalizat în 2030. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel