A fost descoperit cel mai mare pește osos. Are aproape 3 tone (foto)
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Cel mai mare pește osos a fost găsit în apropierea Insulelor Azore: are peste 3 metri lungime și cântărește peste 2.700 de kg.

Peste 90% dintre pești au schelete osoase și astfel se încadrează în categoria peștilor osoși. Acest lucru îi diferențiază de rechini și unii pești care au schelete cartilaginoase. Dar niciun pește osos nu s-a apropiat vreodată de dimensiunea unui rechin-balenă, cea mai mare dintre speciile de rechini și cea mai mare specie cunoscută de pești. Aşa că dimensiunea peștelui soare găsit în Azore este impresionantă, scrie New York Times.

„Este destul de rar să găsești pești mari în zilele noastre, din cauza pescuitului excesiv și a degradării habitatului”, a spus Kory Evans, ecologist la Universitatea Rice „Sunfish”, peștele soare sau mola comună, este unul dintre cei mai grei pești osoși din lume. Poate atinge și 2.000 kg greutate, dar cel de acum este chiar mai greu de atât.

Cea mai mare balenă din Marea Mediterană, găsită moartă în larg. Cântărea 70 de tone

În urmă cu o săptămână s-a făcut o descoperire șocantă în portul Sorrento, de lângă Napoli. Autoritățile au găsit cadavrul unei balene despre care spun că ar fi cea mai mare descoperită vreodată în Marea Mediterană. Paza de coastă a ajuns în zonă după ce a luat urma unui pui de balenă, care era agitat. Pentru a aduce cadavrul de 70 de tone la mal, a fost nevoie de două ambarcaţiuni, iar operaţiunea a durat două zile. Cauza decesului este încă investigată, iar după autopsie, scheletul uriaș al balenei ar putea fi expus într-un muzeu. În ceea ce priveşte puiul de balenă, Paza de Coastă continuă să-l monitorizeze, în larg.

Cel mai mare schelet de dinozaur din Europa

Rămășițele a ceea ce se crede că ar fi cel mai mare dinozaur descoperit în Europa au fost scoase la iveală în Portugalia. Descoperirea a fost făcută într-o curte din Pombal, un oraș din regiunea centrală a Portugaliei. Rămășițele, care ar putea corespunde unui dinozaur sauropod cu o înălțime de aproximativ 12 metri și o lungime de 25 de metri, sunt acum studiate de o echipă internațională de cercetători.

Totul a început în 2017, cu o descoperire întâmplătoare, în timpul unor construcții. S-au găsit atunci mai multe fragmente de oase fosilizate, cel care a anunțat autoritățile fiind chiar proprietarul. De atunci, au tot fot scoase la lumină fragmente de oase, oamenii de știință ajungând la concluzia că ar putea fi vorba despre cel mai mare dinozaur sauropod descoperit în Europa până în prezent, după cum scrie Phys.org. Până în prezent, din sit a fost colectat un set important de elemente ale scheletului axial, care include vertebre și coaste ale unui posibil dinozaur brachiosaurid sauropod.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel