A fost creat ”solul electronic”. Se crede că ar accelera creșterea culturilor
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
În "solul electronic" plantele ar crește mult mai repede!

Potrivit unui studiu recent, răsadurile de orz pot atinge dimensiuni semnificativ mai mari atunci când rădăcinile lor sunt stimulate electric, conform cercetătorilor de la Universitatea Linköping din Suedia. Aceștia au dezvoltat un sistem numit "sol electronic" care permite conducerea electricității și accelerează creșterea culturilor, în special în medii urbane. Acest sistem se bazează pe cultivarea hidroponică sau cultivarea fără sol tradițional, conform springer.com.

Rădăcini stimulate electric

Metoda de cultivare hidroponică presupune dezvoltarea plantelor fără sol, bazându-se în schimb pe apă, nutrienți și un substrat care să fixeze rădăcinile. Acest sistem închis recirculează apa și reține nutrienții, contribuind la o utilizare eficientă a apei și o gestionare mai bună a nutrienților în comparație cu metodele tradiționale.

Studiul arată că stimularea electrică a condus la o îmbunătățire semnificativă a ratei de creștere a răsadurilor de orz. Cu toate acestea, mecanismele biologice exacte care stau la baza acestui fenomen nu sunt încă pe deplin înțelese.

Noul tip inovator de sol, numit eSoil, dezvoltat de cercetătorii suedezi, constă în celuloză (un biopolimer) amestecată cu un polimer conductiv. Această combinație neutilizată până acum în cultivarea plantelor a avut rezultate semnificative, răsadurile crescând cu până la 50% mai rapid în doar 15 zile, comparativ cu metodele tradiționale de cultivare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel