A fost cea mai tânără miliardară din lume, acum e condamnată la 11 ani pentru fraudă. Povestea lui Elizabeth Holmes
Americanca Elizabeth Holmesc a fost cea mai tânără miliardară din lume, titlu desemnat în 2014.
Un judecător din statul american California a condamnat-o la peste 11 ani de închisoare pe Elizabeth Holmes, fostă antreprenoare şi patroană a companiei de tehnologie medicală Theranos, fiind acuzată de fraudarea investitorilor.
Avocaţii femeii de afaceri, care au cerut o pedeapsă maximă de 11 luni de arest la domiciliu, urmează să depună apel împotriva sentinţei. Elizabeth Holmes a spus instanţei: "Sunt devastată de eşecurile mele" - şi a precizat că îşi asumă responsabilitatea pentru conduita companiei Theranos, firmă care valora la un moment dat nouă miliarde de dolari.
Elisabeth Holmes a fost condamnată în ianuarie pentru înşelăciune în relaţia cu investitorii, după ce a introdus un nou dispozitiv tehnologic de analiză a sângelui despre care ea a spus că va revoluţiona sistemul de sănătate. Tehnologia nu a funcţionat, în realitate. Elizabeth Holmes este însărcinată şi nu va trebui să se prezinte la închisoare decât în aprilie, 2023, informează BBC, citat de Rador.
Cândva era supranumită „următorul Steve Jobs”
Cândva un mare star al Silicon Valley, Holmes a spus că tehnologia inventată de ea ar putea identifica bolile prin doar câteva picături de sânge. Aceasta fusese supranumită „următorul Steve Jobs” și a fost chiar și cea mai tânără miliardară din lume, excluzând averile moștenite.
Ea a renunțat la Universitatea Stanford la doar 19 ani, după ce a reușit să lanseze Theranos. Valoarea companiei a crescut brusc odată ce s-a spus că va revoluționa diagnosticarea bolilor. Însă tehnologia aceasta nu a funcționat, iar compania a fost dizolvată în 2018.
„Sunt devastată de greșelile pe care le-am făcut. Simt o durere adâncă pentru ceea ce au pățit oamenii din cauză că am eșuat. Regret ceea ce am făcut cu fiecare celulă din corpul meu”, a spus ea.
Judecătorul care i-a dat sentința a spus că Holmes este un antreprenor foarte inteligent, însă i-a spus: „Greșelile sunt normale. Dar greșelile rezultate din fraude nu sunt OK”.
O nouă inovație a oamenilor de știință. Au fost inventate cipurile din ciuperci pentru computere
Noi cercetări au arătat că primul strat al pălăriei ciupercilor ar putea oferi o alternativă biodegradabilă la unele materiale plastice utilizate în baterii și cipuri de computer, făcându-le mai ușor de reciclat. Cercetătorii de la Universitatea Johannes Kepler din Austria lucrau la electronice flexibile și extensibile, cu accent pe materiale durabile pentru a înlocui materialele nedegradabile, atunci când au făcut descoperirea, publicată în revista Science Advances.
La acea vreme, un membru al echipei se gândea la utilizarea materialelor derivate din ciuperci pentru alte zone. Acest lucru a condus la cel mai recent studiu, care arată cum pielea ciupercii Ganoderma lucidum ar putea funcționa ca înlocuitor pentru substratul folosit în circuitele electrice. Un substrat este baza unui circuit care izolează și răcește metalele conductoare care se află deasupra acestuia. De obicei, acestea sunt fabricate din materiale plastice nedegradabile, care sunt aruncate după utilizare.
Echipa, condusă de Doris Danninger și Roland Pruckner de la Institutul de Fizică Experimentală al Universității, a descoperit că ciuperca – care crește de obicei pe copacii de lemn de esență tare din Europa și Asia de Est – formează o piele compactă de protecție făcută din miceliu, o rețea asemănătoare rădăcinilor, pentru a-și proteja mediul de creștere (lemnul).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News