A fost aleasă cea mai ieftină destinație din Europa pentru un citybreak
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 15 sep 2022, 15:47
WhatsApp
Sursa foto: Twitter / Gela
Sursa foto: Twitter / Gela
Unde mergem când nu vrem să cheltuim prea mult dar ne şi dorim un weekend memorabil?

Atena a fost clasată ca fiind cea mai ieftină destinație din Europa pentru un city break. Orașele renumite pentru prețurile mici, precum Cracovia, Riga și Budapesta au fost devansate de Atena și Lisabona. Prețurile au scăzut, iar un weekend în capitala Greciei costă 207 lire sterline, față de 218 lire sterline în Lisabona, aflată pe locul al doilea. Analiza unei duzini de costuri turistice tipice pentru vizitatorii britanici în 20 de orașe populare, efectuată de Post Office Travel Money, a constatat că prețurile în capitala Greciei au scăzut cu 15% din 2021, notează The Guardian. Nota de plată pentru cheltuieli care includ două nopți de cazare la hotel pentru un cuplu, mese, bilete la atracții și tarife de transport local, a ajuns la 207 lire sterline, față de 218 lire sterline în Lisabona, locul al doilea.

A devansat destinatii renumite

Ambele orașe au devansat destinații estice, de obicei renumite pentru prețurile mici, precum Cracovia din Polonia (219 lire sterline), Riga din Letonia (220 lire sterline) și Budapesta din Ungaria (221 lire sterline). „Favoritele consacrate precum Paris, Amsterdam și Veneția pot fi alegeri de top în rândul turiștilor pe care i-am chestionat, dar acestea sunt, de asemenea, locuri scumpe de vizitat. (…) Atena și Lisabona sunt la jumătate de preț și oferă o climă însorită de toamnă, precum și prețuri scăzute. Sfatul nostru pentru turiști este să își facă temele și să verifice prețurile înainte de a rezerva”, a declarat Nick Boden, șeful Post Office Travel Money.

Printre prețurile mici din Atena se numără 38,96 lire sterline pentru o cină pentru două persoane cu vin, 89 lire sterline pentru două nopți de cazare la un hotel de trei stele și 7,79 lire sterline pentru un abonament de 48 de ore pentru transportul public. Locul 2 ocupat de Lisabona vine în ciuda unei creșteri de 21% a prețurilor față de anul trecut.

Costurile de cazare au explodat

Costurile de cazare au explodat în întreaga Europă la începutul acestui an, deoarece cererea a depășit nivelurile anterioare pandemiei, ca urmare a relaxării restricțiilor de călătorie. Șase dintre orașele analizate sunt de peste două ori mai scumpe decât Atena. Acestea sunt Stockholm (421 lire sterline), Paris (423 lire sterline), Dublin (436 lire sterline), Copenhaga (456 lire sterline), Veneția (457 lire sterline) și Amsterdam (593 lire sterline). Un studiu separat realizat de Post Office Travel Money și publicat în iulie a arătat că Sunny Beach din Bulgaria și Marmaris din Turcia sunt cele mai ieftine dintre cele 16 stațiuni europene populare pentru o vacanță de vară.

Cei mai mulți turiști și călători asociază Atena cu principalele sale obiective turistice, Acropolele și Legendele Olimpului. Nimeni nu s-ar gândi să meargă în Atena fără a urca faimosul deal pentru a vedea coloanele care au supraviețuit mileniilor, chiar dacă acestea pot fi văzute din orice parte a orașului. Dar Atena are mult mai multe de oferit. Deține nenumărate obiective turistice istorice și culturale și este un uriaș oraș modern, ce adăpostește peste 5 milioane dintre cei 11 milioane de locuitori ai Greciei. Un weekend în Atena este suficient de lung pentru a gusta puțin din ceea ce are de oferit, dar destul de scurt pentru a rămâne cu dorința de a fi stat mai mult. Faimoasa cafea grecească, deliciosul gyros, atmosfera minunată din cartierul Plaka după apus, mitologia ascunsă în fiecare piatră, ospitalitatea grecilor și pisicile, mai mult sau mai puțin prietenoase, sunt doar câteva dintre motivele pentru care îți vei dori să revii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?