A erupt vulcanul Semeru, din Indonezia. Zeci de răniţi şi cel puţin 13 morţi
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Cel puțin 13 persoane au murit și alte zeci sunt rănite după erupția de sâmbătă a vulcanului Semeru din provincia Java de Est, Indonezia.

Zece persoane blocate după erupția vulcanului Semeru din Indonezia au fost evacuate în siguranță, au anunțat duminică autoritățile, în timp ce bilanțul morților a urcat la cel puțin 13 și zeci de răniți, potrivit Reuters.

Semeru, cel mai înalt munte de pe insula Java, a erupt sâmbătă. Satele din apropiere au fost acoperite de cenușșă, iar erupția a dus la distrugerea unor clădiri și a unui pod strategic din zonă.

Autoriățile au anunțat că 13 persoane au murit, dintre care două au fost identificate. De asemenea, aproape 100 de persoane au fost rănite, inclusiv două femei însărcinate, iar 902 au fost evacuate.

Imaginile surprinse sâmbătă arată cum localnicii speriaţi fug din calea pericolului. Autorităţile s-au mobilizat pentru a putea face faţă situaţiei de criză. Zona din apropierea vulcanului a fost evacuată şi oamenii vor fi relocaţi, scrie Mediafax.

Vulcanul a început să erupă încă din ianuarie 

În Indonezia se află aproape 130 de vulcani activi, mai mulţi decât în oricare altă ţară de pe Glob, şi, deşi mulţi dintre ei prezintă niveluri ridicate de activitate vulcanică, de multe ori pot să treacă mai multe săptămâni şi chiar luni înainte să se producă o erupţie, transmite Agerpres.

Vulcanul Semeru a erupt şi la jumătatea lunii ianuarie. Înregistrări video distribuite pe reţelele de socializare arătau atunci mai mulţi nori de cenuşă vulcanică plutind deasupra locuinţelor din regiune.

Agenţia indoneziană de gestionare a dezastrelor naturale nu a răspuns deocamdată solicitărilor formulate de jurnaliştii de la Reuters, care doreau să afle dacă autorităţile locale vor emite un ordin de evacuare a populaţiei.

Şi alţi vulcani indonezieni, precum Merapi, situat pe insula Java, şi Sinabung, aflat pe insula Sumatra, au prezentat recent semne de activitate vulcanică. 

Erupţie şi pe insula La Palma

Vulcanul de pe insula spaniolă La Palma a degajat în cele două luni de erupţie o cantitate de dioxid de sulf echivalentă cu cea emisă de activitatea umană din toate ţările membre ale Uniunii Europene pe parcursul anului 2019. Asta arată datele Institutului Vulcanologic din Insulele Canare şi ale Universităţii din Manchester.   

Dioxidul de sulf este un gaz incolor, amărui, neinflamabil, cu un miros pătrunzător, care irită ochii şi căile respiratorii. Expunerea la o concentraţie ridicată de dioxid de sulf poate provoca dificultăţi respiratorii severe.

Sunt afectate în special persoanele cu astm, copiii, vârstnicii şi cei cu boli cronice ale căilor respiratorii. Vulcanul Cumbre Vieja a început să erupă în 19 septembrie. Până acum, lava a distrus peste 900 de hectare de vegetaţie şi în jur de 2500 de clădiri. Aproximativ 85 de mii de oameni locuiesc pe insulă.

VEZI CONTINUAREA AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel