A doua zi de grevă în educație. Premierul, apel la părinți și la elevi. Când vor fi ”rezolvate” salariile profesorilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Profesorii refuză să se întoarcă la catedră, în ciuda promisiunilor făcute din Guvern. 

Profesorii vor salarii mai mari. Ministrul Muncii, Marius Budăi, le-a transmis că nu se pot face modificări doar pentru o categorie profesională, ci trebuie să aștepte modificarea întregii legi a salarizării unitare. Conform discuțiilor ulterioare din Guvern, legea are termen limită finalul anului, dar promisiunea este că ar urma să fie gata din toamnă. Nici așa, profesorii nu s-au întors la catedre. 

Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut profesorilor să renunțe la grevă, în acest context. 

Citește aici: Ciucă, premierul României, cere ca profesorii să oprească greva

În același timp, conform unor surse, premierul Nicolae Ciucă, la discuția cu asociațiile de părinți și elevi, le-ar fi spus acestora să fie parte a soluției și să susțină demersurile pentru a stinge greva ”care ne afectează pe toți”. 

”Problemele salariale vor fi rezolvate în legea salarizării unitare, avem nevoie de încredere” a asigurat Nicolae Ciucă. În același timp, premierul s-a întrebat unde este elevul în revendicările salariale. ”Dacă este nevoie, fac oricâte întâlniri sunt necesare pentru a opri greva, dar nu putem depăși cadrul legal. Vom veni cu un calendar al rezolvării problemelor salariale” ar mai fi spus prim-ministrul. 

Ministerul Muncii ar trebui să finalizeze proiectul până în 15 iulie, după care va urma dialogul cu partenerii sociali, iar Guvernul se angajează să-l trimită în Parlament pentru dezbatere şi vot la 1 septembrie, conform Rador. Reforma salarizării bugetarilor a fost asumată prin PNRR şi ar trebui rezolvată până la sfârşitul anului. Şi nu numai profesorii cer majorări de salarii, sunt şi alte categorii de angajaţi la stat care au anunţat proteste în perioada următoare.

De asemenea, ordonanța cu măsurile pentru profesori (anexa 8, debutanți, zone defavorizate) intră vineri în ședința de Guvern. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel