A crescut contrabanda cu țigări. Câți fumători sunt la nivel mondial
Contrabanda de țigări cunoaște creșteri impresionante, potrivit cifrelor din presa internațională.
În septembrie 2022, comerțul ilicit cu țigarete a urcat la 7,1%, după ce în iulie ajunsese la valoarea minimă istorică de 6,1%. Din 2020, contrabanda s-a menținut la un nivel mediu anual de sub 10%, înainte de introducerea taxei pe viciu.
Contrabanda de țigări înseamnă mai puține taxe și impozite plătite guvernelor. La nivel mondial există 1 miliard de fumători, deși numărul acestora a scăzut în ultimii ani, din cauza campaniilor de conștientizare, a orientării oamenilor către un stil de viață mai sănătos, dar și a scumpirii produselor de tutun.
Un semnal de alarmă
Politicile de reducere a riscurilor, precum şi politicile generale privind sănătatea publică trebuie să fie responsabilitatea parlamentelor naţionale sau chiar a Parlamentului European, a declarat Andrzej Fal, Directorul Insitutului de Ştiinţe Medicale al universităţii din Varşovia. Potrivit acestuia, guvernele au prea puţin timp pentru a acţiona constant şi consistent în problemele de sănătate publică, din cauza ciclului electoral prea scurt, scrie ziarul Bursa.
Cea mai mare prevalenţă a fumatului se întâlneşte la grupa de vârstă 15-24 ani – 34.8% şi 25-34 ani – 32.9%. Cea mai mare parte a fumătorilor (61.6%) fumează între 10 şi 20 de ţigări pe zi. O persoană din zece fumează mai mult de 20 de ţigări pe zi, 3 din 5 persoane au încercat măcar o dată să fumeze în viaţă. Din totalul fumătorilor, 58% au declarat că doresc să se lase de fumat, iar aproape jumătate dintre fumători au încercat să se lase de fumat cel puţin o dată în viaţă, arată un studiu publicat pe site-ul StopFumat.eu.
Generaţia fără tutun! Cei născuți începând cu 2010 nu vor mai putea cumpăra țigări
Prima generație europeană fără tutun ar putea să fie înființată până în 2030 în urma unei inițiative cetățenești. Comisia Europeană a acceptat și înregistrat inițiativa, iar, dacă va fi votată, cei născuți din 2010 nu vor mai avea voie să cumpere produse care conțin nicotină sau tutun. Comisia Europeană a înregistrat de curând o inițiativă cetățenească europeană intitulată „Apel pentru realizarea unui mediu fără tutun și a primei generații europene fără tutun până în 2030”. Cetățenii solicită autorităților de la Bruxelles să vină propună o legislație care să prevină dependența de țigări în rândul tinerelor generații.
Totodată, inițiativa solicită măsuri pentru a obține plaje și maluri de râu fără tutun și mucuri de țigară, pentru a fi creată o rețea europeană de parcuri naționale fără tutun. De asemenea, se doreşte „extinderea spațiilor exterioare fără fum și vapori, în special cele frecventate de minori (parcuri, piscine, evenimente și centre sportive, terase de spectacole și restaurante)”, dar și „finanțarea proiectelor de cercetare și dezvoltare pentru bolile cauzate de consumul de tutun pentru a le îmbunătăți prognosticul și a le face vindecabile”.
Fumatul, principala cauză de morbiditate în lume
Acest demers vine în contextul în care fumatul este pe cale să devină principala cauză de morbiditate și mortalitate din lume, conform datelor oferite de Organizația Mondială a Sănătății. În prezent există aproximativ 1,1 miliarde de fumători în întreaga lume. În România ultimele statistici ale OMS despre fenomenul tabagismului datează din 2014. Datele respective arată că 26,7% dintre români sunt fumători (2,4% sunt ocazionali), că 12,6% au reușit să se lase, dar și că 60,7% nu s-au atins de țigări toată viața. Concret, 3,4% dintre bărbații din România sunt fumători în timp ce procentul femeilor care fumează este de 16,7%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News