Data publicării:
A cincea zi de Fest(in) pe Bulevard, ediția a V-a
Marți, 16 octombrie, Fest(in) pe Bulevard își așteaptă spectatorii începând cu ora 11:00, la Sala Mare a Teatrului Țăndărică, la un spectacol unic în România, Visând glasuri, în regia Nicoletei Lefter, producție a Teatrului Gong din Sibiu.
La acest spectacol, copii cu deficiențe de auz participă în actul artistic, făcând ca gestul să capete semnificații mai profunde, iar povestea să fie mai încărcată de emoție.
„Ideea spectacolului mi-a venit citind cartea lui Oliver Sacks, Văzând glasuri, o lume despre care habar nu aveam nimic. Un univers total necunoscut pentru mine, am fost atât de ignorantă încât niciodată nu am încercat să comunic în vreun fel cu o persoană cu disfuncție auditivă. Lucrând la spectacol, am realizat că limbajul semnelor este cel mai autentic și profund limbaj. Este emoționant să vezi sub ochii tăi cum se poate defini un om printr-un singur semn. Semnul pe care fiecare îl purtăm cu noi zi de zi și pe care nu îl conștientizăm. Am avut bucuria să lucrez cu doi copii absolut minunați, Raluca și Emanuel, ei m-au ajutat să descopăr universul celor care nu aud. Vă invit să priviți spectacolul cu inima, nu cu ochiul.” (Nicoleta Lefter)
Ciclul nefast al prejudecăților
Ce putem face pentru a ieși din ciclul nefast al prejudecăților, al ignoranței și al complacerii în comoditate? Oare iubirea necondiționată este salvarea? La aceste întrebări vor putea găsi răspunsuri spectatorii spectacolului Ilegitim, în regia lui Alexandru Sitaru, care are loc de la ora 12:30 la Teatrul Odeon. Spectacolul este o producție a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj și face parte din seria de spectacole „Focus: teatrul maghiar din România” (în parteneriat cu Institutul Balassi). Spectacolul are o a doua reprezentație și la ora 20:30, tot la Sala Studio a Teatrului Odeon.
La ora 18.00, suntem purtați în trecut, într-un sat de olteni, Buzeștiul lui Marin Sorescu. Despre olteni, cu dragoste, după Marin Sorescu, în regia lui Constantin Fugașin (producție a Teatrului Nottara), este un spectacol care are darul de a aduce relaxare, de a face spectatorul să fugă dintr-o lume haotică într-una așezată și să își aducă aminte de părinți, bunici, de copilărie. O piesă cu umor scrisă, cu mult farmec și talent interpretată, o piesă la care se râde cu poftă. Spectacolul se va juca la Sala George Constantin a Teatrului Nottara.
Foaierul Teatrului Nottara va găzdui, începând de la ora 18:00, lansarea cărții Totul este scriitură de Wajdi Mouawad. „Epoca noastră este una dintre cele mai tradiționaliste, dintre cele mai moralizatoare cunoscute vreodată, tradiționalistă cu tradiții pe care nimeni nu le-ar putea numi și moralizatoare cu o morală pe care nimeni n-ar putea-o descrie. Totuși, niciodată o epocă n-a avut o dorință mai vie și imediată de libertate și de egalitate. Având în vedere paradoxul, trebuie să urmăm calea bunătății, a generozității, și tocmai în această rezistență se găsește expresia unei insatisfacții imense pe care trebuie să ne-o manifestăm fără încetare, pentru sine și pentru ceilalți, atât prieteni, cât și dușmani.” (Wajdi Mouawad)
3 surori, după A.P. Cehov
La ora 19:00, la Teatrul Odeon începe spectacolul 3 surori, după A.P. Cehov, în regia Catincăi Drăgănescu, o Asociației Punctart, București, și a Teatrului Municipal Matei Vișniec, Suceava. O poveste clasică despre nevoia de iubire și despre căutarea fericirii, în încercarea disperată de desprindere de un trecut tern, spusă dintr-o perspectivă modernă, în care sunt integrate noile tehnologii. „Spectacolul este o producție atipică din toate punctele de vedere. Este despre modelele falimentare cu care ne-au educat părinții noștri, despre falimentul acestor modele în societatea contemporanã, despre blocajul și debusolarea pe care le trăim noi, dar și generațiile următoare, despre nevoia de schimbare, despre nevoia de a crea forme noi pe toate planurile: de la personal, la politic și social.” (Catinca Drăgănescu)
În epoca victoriană, misterul era exacerbat până la ezoterism. În prezent, puterea de iluzionare a omului este frântă de scepticism, iar cel care își pierde încerederea în fantezie se stinge. Subiectul este abordat cu umor în piesa Uluitoarele numere de singurătate ale lui Edward Gant, scrisă de Anthony Neilson și pusă în scenă de Dragoș Alexandru Mușoiu pentru Teatrul Fani Tardini, Galați. Spectacolul are loc de la ora 20:00, la Sala Horia Lovinescu a Teatrului Nottara.
Tot de la ora ora 20:00, la Institutul Balassi, regizorul Alexandru Mâzgăreanu invită publicul la spectacolul-lectură Ea și numai ea de Andrei Ivanov. În distribuție îi regăsim pe Ada Navrot și Rareș Andrici.
Programul integral al spectacolelor din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard poate fi găsit pe site-ul www.festinpebulevard.ro, iar bilete, pe www.nottara.ro și la Agenția de bilete a teatrului, deschisă zilnic între 11.00-21.00.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News