A căzut și Italia
Italia riscă și ea să intre în incapacitate de plată. Vineri va avea loc o reuniune de urgență a șefilor de stat sau de guvern din zona euro. La o datorie de 1400 miliarde euro, Berlusconi a propus un plan de austeritate cu economii de 40 miliarde euro în următorii trei ani… O picătură intr-un ocean.
Detaliile tehnice au, până la urmă, mai puțină relevanță acum. Îngrijorător este că predicțiile economiștilor se adeveresc. Rând pe rând, s-au prăbușit Grecia, Irlanda, Portugalia și acum Spania și Italia. Problema este că specialiștii din Banca Centrală Europeană spun ca șirul va fi încheiat de Belgia și apoi… de Franța.
În acest context, faptul că Statele Unite riscă falimentul pe 2 august dacă nu măresc plafonul de îndatorare – care a atins deja cifra astronomică de 14300 miliarde dolari - nu mai este un lucru atât de îngrijorător pentru deținătorii biletelor verzi. La urma urmei, America este stăpâna sistemului monetar internațional. În Europa însa, Nordul economisește și Sudul cheltuiește.
Pentru ca tabloul să fie și mai sumbru, China poate intra, la rândul ei, oricând în recesiune. În acest moment, în China există 64 de milioane de apartamente nou construite, goale, fără cumpărători. Bubble-ul imobiliar care a îngenunchiat SUA e pe cale să facă o victima și din China. Oricât ar fi de interesat de menținerea cu orice preț la putere, PDL-ul trebuie trezit la realitate. Fără măsuri clare, acceptate de toată clasa politică și de cea mai mare parte a publicului, România va fi scufundată economic de furtuna internațională.
Trăim vremuri în care nimeni nu mai poate ajuta pe nimeni. Între altele, miniștrii de finanțe din UE au acceptat, ieri, posibilitatea falimentului de stat al Greciei. Așa cum am tot spus, după cutremurul economic din 2007-2008, urmează primele lovituri ale tsunamiului economic planetar stârnit de acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News