Data actualizării:
Data publicării:

99% din populația lumii respiră aer de proastă calitate, spune Organizația Mondială a Sănătății

Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pixabay
Foto Ilustrativ/Pixabay
Aproape toată lumea din lume respiră aer care conține prea mulți poluanți, a anunțat luni Organizația Mondială a Sănătății.

Agenția de sănătate a ONU a cerut mai multe măsuri pentru a reduce consumul de combustibili fosili, care generează poluanți care cauzează probleme respiratorii și de flux sanguin și duc la milioane de decese care pot fi prevenite în fiecare an.

Care sunt efectele poluării aerului?

Date noi arată că 99% din populația globală respiră aer care depășește limitele OMS de calitate a aerului și este adesea plină de particule care pot pătrunde adânc în plămâni, pot pătrunde în vene și artere și pot provoca boli. Calitatea aerului este cea mai slabă în regiunile OMS ale Mediteranei de Est și Asia de Sud-Est, urmate de Africa, se arată în comunicat.

„După supraviețuirea unei pandemii, este inacceptabil să avem încă 7 milioane de decese care pot fi prevenite și nenumărați ani de sănătate prevenibili și pierduți din cauza poluării aerului”, a spus dr. Maria Neira, șeful departamentului de mediu, schimbări climatice și sănătate al OMS.

„Cu toate acestea, prea multe investiții sunt încă scufundate într-un mediu poluat, mai degrabă decât în ​​aer curat și sănătos”, a adăugat ea, potrivit Euronews.

Baza de date, care a luat în considerare în mod tradițional două tipuri de particule cunoscute sub numele de PM2,5 și PM10, a inclus pentru prima dată măsurători la sol ale dioxidului de azot. Ultima versiune a bazei de date a fost lansată în 2018.

Dioxidul de azot provine în principal din arderea combustibilului generată de om, cum ar fi prin traficul de automobile, și este cel mai frecvent în zonele urbane. Expunerea poate aduce boli respiratorii cum ar fi astmul și simptome precum tusea, respirația șuierătoare și dificultăți de respirație și mai multe internări în spitale și în camerele de urgență, a spus OMS. Cele mai mari concentrații au fost găsite în regiunea de est a Mediteranei.

Particulele au multe surse, cum ar fi transportul, centralele electrice, agricultura, arderea deșeurilor și industria – precum și din surse naturale cum ar fi praful din deșert. Lumea în curs de dezvoltare este foarte afectată: India a avut niveluri ridicate de PM10, în timp ce China a arătat niveluri ridicate de PM2,5, arată baza de date.

„Particulele, în special PM2,5, sunt capabile să pătrundă adânc în plămâni și să intre în fluxul sanguin, provocând impact cardiovascular, cerebrovascular (accident vascular cerebral) și respirator”, a spus OMS.

„Există dovezi în curs de dezvoltare că particulele au un impact asupra altor organe și provoacă și alte boli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel