Data actualizării:
Data publicării:

92 de ani de la unificarea Arabiei Saudite, statul care a devenit lider al Orientului Mijlociu

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Pe 23 septembrie 2024 Regatul Arabiei Saudite sărbătorește 92 de ani de la unificare.

Arabia Saudită își sărbătorește Ziua Națională pe 23 septembrie, zi care marchează unificarea Regatului Arabiei Saudite în 1932, de către regele Abdulaziz bin Saud.

Azi Regatul Arabiei Saudite e statul cu o influență uriașă la nivel regional și mondial, având toate argumentele de a deveni statul-nucleu în Orientul Mijlociu.

Ziua Națională a Arabiei Saudite este celebrată pe 23 septembrie în fiecare an. Această sărbătoare comemorează unificarea Regatului Arabiei Saudite în 1932 sub conducerea regelui Abdulaziz Al Saud. Până la această dată, teritoriul era format din mai multe regiuni separate, iar unirea acestora a marcat nașterea unui stat modern saudit.

În anii 1920 și 1930, Abdulaziz (Ibn Saud) a purtat o serie de campanii militare pentru a consolida diversele triburi și regiuni din peninsula arabă.În urma acestor eforturi, pe 23 septembrie 1932, a proclamat în mod oficial crearea Regatului Arabiei Saudite.

Arabia Saudită joacă un rol extrem de important pe scena globală datorită poziției sale strategice, economice, politice și religioase, scrie Defense Romania.

Arabia Saudită deține aproximativ 16% din rezervele mondiale de petrol, iar economia sa este puternic influențată de industrie petrolieră. Arabia Saudită este liderul informal al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), influențând prețul global al petrolului prin producția și exportul său.

În cadrul Viziunii 2030, Arabia Saudită își propune să își diversifice economia, reducând dependența de petrol prin investiții în sectoare precum turismul, tehnologia și energia regenerabilă.

Nu în ultimul rând Arabia Saudită este casa celor mai importante două locuri sfinte ale Islamului, Mecca și Medina. Milioane de musulmani din întreaga lume călătoresc anual pentru Hajj (pelerinajul obligatoriu) și Umrah (pelerinajul opțional).

Arabia Saudită este situată în Peninsula Arabică, controlând accesul la Golful Persic și fiind în proximitatea unor regiuni geopolitice sensibile precum Yemen, Iran și Siria. Relațiile strânse dintre Arabia Saudită și Statele Unite, precum și alte națiuni occidentale, sunt construite pe interese comune în domeniul energiei și securității.

Recent Arabia Saudită a început o serie de reforme sociale și economice. Printre acestea se numără inclusiv permisiunea pentru femei de a conduce și relaxarea unor restricții în privința drepturilor femeilor. Reformele vizează și deschiderea către turismul internațional și modernizarea industriei de divertisment

În contextul instabilității regionale, Arabia Saudită joacă un rol major în cooperarea cu partenerii săi, cum ar fi SUA și alte națiuni din Golf, pentru a asigura stabilitatea și securitatea regională. Regatul colaborează intens și la nivel internațional pentru a contracara extremismul și grupările teroriste, fiind un partener important în combaterea terorismului global.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel