Data publicării:

90,3% dintre ucraineni cred în victoria țării lor împotriva Rusiei

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
O majoritate covârșitoare a ucrainenilor e de părere că țara lor va câștiga războiului împotriva Federației Ruse.

De la începutul lunii iunie, 90,3% dintre ucrainenii care au participat la un sondaj pan-ucrainean sunt încrezători în victoria Ucrainei.

După 100 de zile de la data ofensivei pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, 70,7% dintre ucraineni au fost întrebați „Cât de mult credeți în victoria Ucrainei în războiul cu Rusia?” și  au răspuns „absolut siguri”, 19,6% au spus că „destul de siguri”, 3,6% dintre respondenți au răspuns „mai degrabă nu sunt siguri” și „deloc nu suntem  siguri”, 6,1% au spus că „la această întrebare este greu de răspuns” .

În ceea ce privește timpul necesar pentru ca Ucraina să câștige, 20,4% dintre ucraineni au spus „câteva luni”. „Jumătate de an,un an” – 35,5%, iar 16,9% dintre respondenți cred că războiul va dura mai mult de un an. Doar 1,7% dintre respondenți nu cred în victoria Ucrainei.

Foarte puțini ucreaineni doresc să părăsească țara

În plus, 5% dintre respondenți și-au confirmat dorința de a părăsi Ucraina „înainte de încheierea ostilităților”. Aproape 7% dintre respondenții la întrebarea „Ați dori să părăsiți personal Ucraina acum?” a răspuns „da, pentru rezidență pe termen lung sau permanent”. 13,6% dintre respondenți au spus că a fost „dificil de răspuns” la această întrebare. Marea majoritate a ucrainenilor care au participat la sondaj, care reprezintă aproape 75% dintre respondenți, au răspuns „nu”.

„Dorința de a rămâne în Ucraina în ciuda pericolului și tensiunii emoționale existente este de înțeles – oamenii cred în victorie. În plus, a rămâne, a lupta și a munci este o poziție foarte responsabilă, iar ucrainenii sunt o națiune responsabilă și motivată. Da, este greu să trăiești și să lucrezi în  țară acum și suntem cu toții conștienți de asta. Da, la trei luni de la atacul pe scară largă a Rusiei  asupra statului nostru și a ostilităților, care nu se opresc nicio clipă, oamenii simt o anumită epuizare emoțională. Se aplică acelor persoane care au rămas în țară, precum și celor plecați în străinătate”, a declarat Mykhailo Podoliak, consilier al șefului Oficiului Președintelui Ucrainei.

El a mai menționat că întoarcerea ucrainenilor acasă din alte țări depinde „nu numai de victorie, ci și de cât de repede va putea Ucraina să-și revină din punct de vedere economic și mental după victorie”.

„Statul lucrează deja la asta”, a spus el.

Respondenții din toate regiunile Ucrainei, cu excepția teritoriilor ocupate temporar din regiunile Crimeea, Donețk și Lugansk, au participat la sondajul online realizat în Ucraina. Parametrii eșantionului de studiu corespund parametrilor populației urbane a Ucrainei pe sex, vârstă (14-55) și zonă de reședință până la 24.02.2022. Metoda sondajului: CAWI (Computer Assisted Web Interviewing). Populația eșantion: 7414. Surse de date: Panel de Opinie proprie, abonați ai canalelor de informare ale administrațiilor de stat din toate regiunile Ucrainei și alte canale de comunicare cu publicul online din Ucraina.

Cercetarea a fost realizată în perioada 1-4 aprilie 2022 în regim de voluntariat de către grupul de cercetare ucrainean „Gândirea proprie” cu sprijinul Institutului de Sociologie al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, la inițiativa Biroului Președintelui. al Ucrainei, conform BucPress.

Iulia Timoşenko spune că Putin nu este nebun. "Absolut raţional, rece, crud, întunecat”. Care este scopul liderului de la Kremlin

 

Fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko l-a descris pe Vladimir Putin ca fiind „absolut raţional, rece, crud, întunecat”. În plus, aa susţine că Putin este hotărât să intre în istoria Rusiei alături de Stalin şi Petru cel Mare, dar că există o şansă istorică pentru a-l opri.

Într-un interviu exclusiv pentru The Guardian, Timoşenko a respins sugestia că preşedintele rus ar fi „nebun”. „El acţionează după propria sa logică întunecată”, a spus ea. „El este condus de această idee de misiune istorică - să creeze un imperiu. Acesta este ţelul lui. Vine dintr-o dorinţă şi o credinţă interioară profundă”.

Timoşenko, un lider al revoluţiei portocalii din 2004, de două ori prim-ministru, a avut mai multe întâlniri cu Putin. Au purtat negocieri în 2009, după ce Putin, pe atunci prim-ministru, a întrerupt alimentarea cu gaze către Ucraina. Timoşenko a candidat pentru preşedinţia Ucrainei în 2010, 2014 şi 2019, dar fără succes.

Putin a fost „întotdeauna precaut, fiind antrenat de şcoala KGB”, a spus ea, adăugând că pentru liderul de la Kremlin nu a existat şi nu există naţiunea ucraineană.

Scopul lui Vladimir Putin



„Ambiţiile sale au depăşit ocuparea teritoriului ucrainean şi răsturnarea guvernului său pro-occidental, pro-NATO”, a sugerat Timoşenko. „Scopul său geopolitic a fost să preia Belarus, Georgia şi Moldova şi să controleze Europa Centrală şi de Est , inclusiv statele baltice, aşa cum a făcut Moscova în era sovietică”, a spus ea.

„Guvernul rus m-a considerat întotdeauna drept un duşman", a spus Timoşenko. Ea a subliniat sprijinul ei pentru aderarea Ucrainei la UE şi NATO. La alegerile prezidenţiale din 2010, ea s-a opus politicilor corupte şi autoritariste ale lui Viktor Ianukovici, preşedintele ucrainean care a fost susţinut de Moscova. Ea a dat vina pentru înfrângerea ei din alegeri pe preşedintele în exerciţiu la acea vreme, Viktor Iuşcenko, un fost aliat al revoluţiei portocalii (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel